Телескоп «Хаббл» зафіксував спіральну галактику з величезними спалахами зірок

Спіральні рукави NGC 5248 — вражаюче зореутворення на відстані 42 мільйонів світлових років.

12 Жовтня 2024
1 хв читання
89 переглядів
Як виглядає спіральна галактика NGC 5248.

Космічний телескоп «Хаббл» здійснив вражаюче відкриття, зробивши знімок спіральної галактики NGC 5248, яка розташована на відстані 42 мільйони світлових років від Землі у сузір’ї Волопаса. Про це повідомила NASA, пише NewDay.

Галактика NGC 5248 є яскравим прикладом спіралі грандіозного дизайну, з помітними спіральними рукавами, що простягаються від ядра через диск. Вона також має цікаву смугову структуру в центрі, що порушує обертальну симетрію і впливає на рух матерії всередині галактики.

Ці особливості дозволяють космічному газу з зовнішніх регіонів галактики проникати в області, де активно відбувається зореутворення. В результаті, NGC 5248 славиться великою кількістю яскравих «областей зорепаду», де переважають молоді зірки.

Навколо ядра галактики розташовані дві активні кільцеподібні області, насичені молодими зірковими скупченнями. Унікальність NGC 5248 полягає у наявності другого кільця всередині першого, що свідчить про потужні галактичні потоки матерії та енергії.

Раніше телескоп «Хаббл» також презентував зображення спіральної галактики NGC 1385, розташованої на відстані 30 мільйонів світлових років у сузір’ї Піч. 

Нещодавно ми повідомляли, що супутники Starlink Ілона Маска заважають дослідженню космосу і загрожують роботі телескопів.

Вийти з мобільної версії