Супутники Starlink Ілона Маска заважають дослідженню космосу і загрожують роботі телескопів — ASTRON

Випромінювання супутників у 10 мільйонів разів яскравіше за найслабші зірки.

18 Вересня 2024
2 хв читання
92 переглядів
Експерти закликають до регулювання космічного простору для захисту астрономічних досліджень.

Інститут радіоастрономії Нідерландів (ASTRON) заявив, що супутники Starlink, які належать компанії SpaceX Ілона Маска, створюють серйозні перешкоди для роботи радіотелескопів, ускладнюючи астрономічні дослідження. За даними ASTRON, нове покоління супутників V2 генерує у 32 рази більше перешкод, ніж їхні попередники, пише NewDay.

Супутники Starlink, які надають доступ до швидкісного інтернету в різних регіонах світу, в тому числі в Україні та Ємені, зараз знаходяться на орбіті в кількості близько 6400. Очікується, що до 2030 року їх кількість перевищить 100 000.

Дослідження показали, що електромагнітне випромінювання від супутників V2 в 10 мільйонів разів яскравіше, ніж найслабші джерела світла, що ставить під загрозу роботу радіотелескопів. Професор Джессіка Демпсі з ASTRON підкреслила, що це може загрожувати всій наземній астрономії.

Оскільки SpaceX щотижня запускає близько 40 супутників Starlink другого покоління, ця проблема стає дедалі гіршою… Знову ввімкнути LOFAR і побачити ці гучні сигнали від цього нового покоління супутників V2 Mini SpaceX було трохи шоком,

коментують науковці для BBC.

Вчені закликають до більшого регулювання використання космосу та контролю за випромінюванням супутників, наголошуючи на важливості проведення астрономічних досліджень для розуміння Всесвіту. Якщо ситуація не зміниться, то «дуже скоро єдині сузір’я, які ми побачимо, будуть створені людьми», — зазначила професор Демпсі.

Вчені зазначають, що збільшення кількості супутників у орбітальному просторі не лише ускладнює спостереження за далекими галактиками, але й може призвести до світлового забруднення, яке заважає оптичним телескопам. Спостереження за екзопланетами і космічними струменями з чорних дір також стає більш складним через «засліплення» від супутників. Науковці закликають SpaceX знайти рішення для зменшення електромагнітного випромінювання, оскільки, за їх даними, це критично важливо для збереження цілісності астрономічних досліджень.

Нещодавно чоловік з чипом Neuralink від Маска у мозку зіграв у Counter-Strike 2 завдяки силі думки.

Вийти з мобільної версії