Німеччина скоротить військову допомогу Україні вдвічі на фоні можливого повернення Трампа до влади

Німеччина планує скоротити свою військову допомогу Україні наступного року.

18 Липня 2024
3 хв читання
359 переглядів

Незважаючи на побоювання, що підтримка США для Києва може зменшитися, якщо республіканський кандидат Дональд Трамп повернеться до Білого дому, пише сайт New Day.

Допомога Німеччини Україні буде скорочена до 4 мільярдів євро (4,35 мільярда доларів) у 2025 році з близько 8 мільярдів євро у 2024 році, згідно з проектом бюджету на 2025 рік, який бачили у Reuters.

Німеччина сподівається, що Україна зможе задовольнити основні військові потреби завдяки 50 мільярдам доларів у вигляді кредитів від доходів від заморожених російських активів, схвалених Групою семи, і що кошти, передбачені для озброєнь, не будуть повністю використані.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер на пресконференції у середу зазначив, що “фінансування України забезпечене на найближче майбутнє завдяки європейським інструментам та кредитам G7”.

Вашингтон наполягав на виплаті цих кредитів великими сумами відразу, щоб дати Україні значні ресурси зараз. Офіційні особи кажуть, що лідери ЄС погодилися з цією ідеєю частково через те, що це зменшує ризик браку коштів у разі повернення Трампа до Білого дому.

Цього тижня в Європі пролунали тривожні дзвони після того, як Трамп обрав сенатора Джей Ді Ванса, який виступає проти військової допомоги Україні та попереджав, що Європа повинна буде менше покладатися на Сполучені Штати у захисті континенту, своїм кандидатом у віце-президенти.

Трамп викликав жорстку критику з боку західних посадовців за те, що він заявив, що не буде захищати країни, які не виконують цільових показників витрат на оборону трансатлантичного військового альянсу, і навіть буде заохочувати Росію до нападу на них.

Німеччина зазнала критики за неодноразове невиконання цілі НАТО щодо витрат на оборону у розмірі 2% від свого економічного продукту.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц дає інтерв’ю біля зруйнованих будівель в Ірпіні, Україна, червень 2022 року.

Запаси збройних сил Німеччини, вже знижені через десятиліття недофінансування, ще більше виснажилися через постачання зброї Києву. Так, Берлін передав Україні три системи протиповітряної оборони Patriot, більше, ніж будь-яка інша країна, що зменшило кількість цих систем у Німеччині до дев’яти.

Коаліція Німеччини, яка складається з лівоцентристських соціал-демократів, про-бізнесових лібералів та екологічних Зелених, бореться з дотриманням цільового показника витрат НАТО через самовільно встановлені правила, які обмежують обсяг державних запозичень.

Хоча військова допомога Україні буде скорочена, Німеччина виконуватиме ціль НАТО щодо витрат на оборону у розмірі 2% ВВП у 2025 році, що становитиме 75,3 мільярда євро.

Через кілька днів після вторгнення Росії в Україну у 2022 році канцлер Олаф Шольц оголосив про “Zeitenwende” – німецький термін, який означає історичний поворот, зі спеціальним фондом у розмірі 100 мільярдів євро для модернізації збройних сил. З цього спеціального фонду буде виділено ще 22 мільярди євро на оборону, а також 53,3 мільярда євро у звичайному бюджеті, що все ще менше, ніж вимагав міністр оборони Борис Пісторіус.

Бюджет на оборону отримає лише 1,3 мільярда євро більше, ніж у 2024 році, що значно нижче 6,7 мільярда євро, запитаних Пісторіусом. Зростання щорічних операційних витрат випереджає це збільшення, що змушує Міністерство оборони скоротити замовлення на боєприпаси на 2025 рік більш ніж наполовину, зменшити закупівлі на 260 мільйонів євро та науково-дослідні роботи більш ніж на 200 мільйонів євро.

Бюджет на 2025 рік передбачає середньострокове фінансове планування до 2028 року, коли спеціальний фонд збройних сил для досягнення мінімальних цілей витрат НАТО має вичерпатися, і на оборону буде потрібно 80 мільярдів євро, як зазначено у фінансовому плані.

У 2028 році в звичайному бюджеті буде бракувати 39 мільярдів євро, з яких 28 мільярдів євро будуть потрібні для дотримання цілі НАТО без спеціального фонду, зазначили джерела у Міністерстві фінансів.

Рішення про те, як буде покритий цей дефіцит, ймовірно, не будуть прийняті до виборів 2025 року.

“80 мільярдів євро, які були виставлені на показ на 2028 рік, просто не існують”, – сказав Інгo Ґедеченс, член бюджетного комітету парламенту від опозиційної консервативної партії ХДС. “Коаліція навіть не намагається приховати це, а відкрито визнає це”.

Також вас може зацікавити новина, кого бачать новим канцлером німецькі бізнесмени?

Вийти з мобільної версії