В Україні виявили новий штам коронавірусу: МОЗ пояснює рівень небезпеки

Новий субваріант COVID-19 - FLiRT.

5 Серпня 2024
1 хв читання
437 переглядів
«FLiRT — новий штам коронавірусу в Україні

У липні в Україні було зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу Omicron під назвою FLiRT. Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, два з цих випадків були виявлені в Києві, а один — в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років, пише NewDay.

Заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що штам FLiRT походить від варіанту Omicron і має специфічні мутації в білку-шипі, завдяки яким вірус краще зв’язується з клітинами й уникає імунної відповіді. Це означає, що FLiRT може швидше вражати ослаблений імунітет, включаючи осіб, які вже пройшли вакцинацію. Проте набутий імунітет після вакцинації знижує ризик ускладнень під час хвороби.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наразі не надає специфічної оцінки небезпеки FLiRT, проте підкреслює необхідність моніторингу ситуації на рівні кожної країни. Дослідження показують, що поточні вакцини, включаючи бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом.

Нагадуємо, що вакцинуватися можна в пунктах щеплення або в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Нещодавно в Україні спалахнула холера.

Вийти з мобільної версії