Зеленський ініціював ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Україні

Зеленський пропонує повноцінне долучення України до МКС: що передбачають нові законопроєкти.

15 Серпня 2024
2 хв читання
219 переглядів
Україна на крок ближче до ратифікації Римського статуту

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 15 серпня, вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів, спрямованих на ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС). Про це повідомляє New Dayз посиланням на ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ. Законопроєкти мають на меті повноцінне долучення України до МКС, що стане важливим кроком у забезпеченні міжнародного правосуддя.

“Це важливий крок для України, який зміцнить наші позиції на міжнародній арені та підвищить рівень довіри до нашої країни. Ми готові співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом для забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє міжнародні злочини”, — заявив президент Зеленський.

Основний законопроєкт №0285 передбачає ратифікацію Україною положень Римського статуту МКС. Однак у проєкті закону зазначено, що протягом семи років після набрання чинності ратифікаційним законом “Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту”. Це викликало деякі питання, зокрема щодо того, як ця норма буде узгоджуватись з наданими Україні правами розслідування злочинів на її території.

Крім цього, президент вніс до парламенту законопроєкт №11484, який передбачає доповнення статтей Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України. Ці зміни необхідні для узгодження українського законодавства з положеннями Римського статуту, особливо щодо злочинів, пов’язаних із міжнародним правом.

Варто зазначити, що Україна планує ратифікувати оновлену версію Римського статуту, включно з статтею 8bis, яка була введена після Кампальських поправок 2010 року. Ця стаття передбачає відповідальність за злочин агресії, але, на жаль, її дія не поширюється на країни, які не ратифікували ці поправки, серед яких і Росія.

“Цей крок відкриває нові можливості для притягнення до відповідальності тих, хто здійснює злочини проти нашої країни, але ми також розуміємо, що для справедливості на міжнародному рівні потрібні додаткові зусилля, включно зі створенням спеціального трибуналу”, — зазначив Зеленський.

Римський статут МКС вже ратифікували 124 держави, серед яких Україна досі залишається на етапі підписання, але не ратифікації. Після повномасштабного вторгнення Росії українська влада все частіше наголошує на важливості ратифікації документа. Тепер цей процес може нарешті завершитися.

Зверніть увагу, як ліміти на карткові перекази від НБУ вплинуть на роботу волонтерів.

Вийти з мобільної версії