В Україні легалізували медичний канабіс: як буде відбуватись продаж

Прозорий контроль і нові можливості.

16 Серпня 2024
2 хв читання
220 переглядів
З 16 серпня медичний канабіс легальний в Україні — що потрібно знати

16 серпня в Україні набув чинності новий закон, що легалізує медичний канабіс. Президент Володимир Зеленський підписав цей документ, який врегульовує обіг канабісу в медичних, промислових, наукових та науково-технічних цілях, повідомляє NewDay.

Основна зміна, яку впроваджує закон, — це дозвіл використання канабісу для медичних потреб. Тепер канабіс, його смола, екстракти і настоянки не вважаються особливо небезпечними наркотичними речовинами, як це було раніше. Цей крок дозволяє легально використовувати канабіс в медицині, але з певними обмеженнями й під жорстким контролем.

Зокрема, для забезпечення прозорості обігу медичного канабісу буде впроваджена електронна система, яка реєструватиме всі операції з цим препаратом. Національна поліція здійснюватиме контроль за вирощуванням, виробництвом та збутом ліків на основі канабісу. Ліцензійний контроль охоплює всі етапи — від імпорту або вирощування до продажу в аптеках.

Ліки на основі медичного канабісу будуть виготовлятися в аптеках і відпускатися тільки за електронним рецептом. Препарати матимуть різні форми, зокрема оральні краплі, капсули та дентальні пасти. Аптеки, що продаватимуть ці ліки, повинні отримати спеціальні ліцензії.

Медичний канабіс, відрізняючись від звичайного канабісу зниженою концентрацією тетрагідроканабінолу (ТГК), але з високим вмістом канабідіолу, буде використовуватися для лікування понад 50 патологічних станів, таких як хронічний біль, артрит, епілепсія і хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Ліки будуть видаватися за рецептом тим пацієнтам, для яких традиційні медичні препарати не дають необхідного терапевтичного ефекту.

Закон також дозволяє мати при собі ліки на основі медичного канабісу для особистого використання при перетині кордону України в обсягах, зазначених у рецепті.

Міністерство охорони здоров’я України наголошує, що нововведення забезпечать контрольоване і ефективне використання медичного канабісу, який вже застосовується в 56 країнах світу.

Нещодавно ми розповіли, як ліміти на карткові перекази від НБУ вплинуть на роботу волонтерів.

Вийти з мобільної версії