США не дають Україні бити по РФ ракетами Storm Shadow: Британія намагається отримати дозвіл

Адміністрація Байдена стурбована потенційною ескалацією конфлікту.

17 Серпня 2024
2 хв читання
236 переглядів
США блокують дозвіл на використання ракет Storm Shadow по Росії.

Сполучені Штати вже понад місяць не надають відповіді Великій Британії на запит про дозвіл Україні використовувати британські ракети Storm Shadow для ударів по території Росії, пише NewDay. Про це повідомляє британське видання The Times з посиланням на джерело в уряді Великої Британії.

Запит, який був надісланий до Вашингтона понад місяць тому, досі не отримав схвалення. Відзначається, що США фактично блокують цей дозвіл через побоювання ескалації конфлікту в Україні, які турбують адміністрацію президента Байдена.

Велика Британія чекає на схвалення від США перед тим, як надати Україні «зелене світло» для використання ракет Storm Shadow. Однак затримка у відповіді від Вашингтона затягує процес. Додатково, джерела в уряді Великої Британії підтвердили, що дискусії щодо питання продовжуються, хоча один з представників назвав ситуацію «рутинним процесом».

Згідно з виданням, Великій Британії потрібно отримати консенсус союзників, включаючи США, Францію та іншу країну НАТО, яка поки не розголошується, перед тим, як дозволити Україні використовувати ракети далекого радіусу дії. Водночас заступниця речника Міністерства оборони США Сабріна Сінгх зазначила, що США стурбовані можливим загостренням ситуації при використанні ударів на великій відстані.

Вашингтон фактично блокує дозвіл Великої Британії Києву запускати ракети Storm Shadow всередині Росії на тлі побоювань адміністрації Байдена щодо ескалації війни в Україні,

коментує The Times.

Одна з теорій британських військових вказує на те, що США, ймовірно, чекають оцінки наслідків можливих українських операцій в Росії перед тим, як ухвалити рішення. Президент України Володимир Зеленський неодноразово звертався з проханням дозволити використання ракет ATACMS і Storm Shadow для ударів по цілях у глибині Росії, але отримував відмову.

Ракети Storm Shadow — це крилаті ракети великої дальності з можливостями стелс, розроблені Великою Британією і Францією. Вони можуть завдавати удари на відстані до 250 км, а для збройних сил Франції та Великої Британії — до 560 км. Ракети мають високі характеристики проникнення і призначені для знищення важливих стаціонарних цілей.

Нещодавно ми розповіли, чому Пентагон не дозволяє Україні бити ATACMS по Росії.

Вийти з мобільної версії