Міністерство освіти запевняє, що примусове збирання коштів у школах є забороненим

Андрій Сташків розповів про шкільний процес 2024-2025 навчального року.

2 Вересня 2024
2 хв читання
214 переглядів
Як буде забезпечено навчання в умовах війни в 2024-25.

З початком нового навчального року Міністерство освіти і науки України стикається з численними викликами. Заступник міністра освіти й науки Андрій Сташків прокоментував проблеми забезпечення шкіл належними умовами для навчання та фінансування, повідомляє NewDay.

Створення безпечних умов у школах під час обстрілів і енергетичних викликів потребує особливої уваги. Нещодавно уряд виділив додаткові кошти для будівництва укриттів у закладах освіти, а також для ремонту вже існуючих об’єктів. Станом на кінець минулого навчального року близько 75% шкіл мали укриття, і до початку 2025 року ця цифра зросте до 80%.

Однак, поряд із цими позитивними змінами, проблема нестачі педагогічних кадрів залишається актуальною. Станом на кінець минулого навчального року в Україні не вистачало близько 15 тисяч вчителів. Особливо гостро ця проблема відчувається у прифронтових регіонах. Міністерство активно працює над створенням кадрового резерву, який дозволить оперативно заповнювати вакантні місця у разі їхньої деокупації.

Обговорення фінансових аспектів освіти, зокрема, примусового збирання коштів батьками на потреби шкіл, залишається важливим для багатьох сімей. Андрій Сташків запевнив, що примус батьків долучатися до грошового питання школи є неприпустимим. У випадку такого порушення, заступник пропонує звертатись до правоохоронців.

Примус батьків «здавати» на щось гроші є однозначно неприйнятним. Батьки не повинні ні за що платити, віддаючи дитину в державну школу. Їхній обовʼязок — придбати своїм дітям канцелярію й інші необхідні речі. Якщо школа вимагає здати на щось гроші, слід звертатися до правоохоронців або органів управління освітою,

заявив Сташків.

На думку Міністерства освіти, підтримка навчальних закладів повинна здійснюватися через державне фінансування та субвенції, а добровільні внески з боку батьків повинні бути справжнім вибором, а не вимогою. 

Нагадаємо, що за новою програмою підтримки, молодь може отримати житло, грант на освіту і власну справу.

Вийти з мобільної версії