Нам не потрібна «сіра зона»: президент Естонії прокоментував членство України в НАТО

Алар Каріс підкреслює, що НАТО та ЄС — єдині гарантії безпеки для України після війни.

17 Вересня 2024
2 хв читання
114 переглядів
Президент Естонії висловився про членство України в НАТО.

Президент Естонії Алар Каріс виступив з рішучою заявою щодо майбутнього України, підкресливши важливість її членства в НАТО та Європейському Союзі після завершення війни. У ексклюзивному інтерв’ю з міжнародною оглядачкою ТСН Яною Слєсарчук, Каріс наголосив, що для Європи неприпустимо мати «сіру зону», до якої ворог може вторгнутися знову. Він підкреслив, що НАТО є організацією безпеки, яка готова до будь-яких загроз, але сама не нападає на інших, повідомляє NewDay.

Президент Естонії також розповів про історичний контекст вступу країн до НАТО. Він нагадав, що подібні дискусії мали місце, коли Естонія приєднувалася до Альянсу, і зазначив, що навіть нейтральні країни, такі як Швеція і Фінляндія, нещодавно стали членами НАТО, що свідчить про зміну геополітичного ландшафту. За його словами, Україна, вийшовши з війни, буде набагато сильнішою у військовому сенсі.

Аби Україна стала членом НАТО, звісно, треба, щоб спершу закінчилася війна. Але якщо подивитися на карту, немає жодної альтернативи — Україна має стати членом НАТО, членом Євросоюзу. На не потрібна «сіра зона», до якої ворог знову може вторгнутися рано чи пізно… У нас були схожі обговорення, коли ми самі приєднувалися до НАТО, точніше перед тим. Тому нічого нового в цьому немає. Звісно, Росія зробить усе, аби цього не допустити, як вони робили це з нами. Але зараз навіть нейтральні країни, як Швеція, Фінляндія, раптово вступили до НАТО. І вони прийшли вже дуже добре підготовленими до того, щоб бути повноцінними членами Альянсу. Те є саме стосується і України. У військовому сенсі з цієї війни Україна вийде набагато сильнішою, ніж була до неї,

коментує політик.

Крім того, Каріс розповів про можливі спроби західних партнерів змусити Україну відмовитися від євроатлантичної інтеграції заради зупинення війни. Він зауважив, що різні європейські лідери можуть мати різні погляди, але важливо, як насправді буде діяти міжнародне співтовариство.

Каріс висловив впевненість, що в НАТО є достатньо держав, які твердо підтримують ідею членства України в Альянсі.

Нещодавно стало відомо, коли Зеленський представить союзникам «план перемоги».

Вийти з мобільної версії