Хто перший отримає повістку від «Укрпошти»

Нові правила мобілізації можуть призвести до масових оскаржень повісток.

20 Вересня 2024
2 хв читання
59 переглядів
Проблеми з повістками «Укрпоштою» та перші отримувачі.

З 17 вересня «Укрпошта» почала розсилати повістки військовозобов’язаним, згенеровані в електронному реєстрі. На даний момент вже надіслано 6000 таких повісток. Як повідомляє NewDay, перші отримувачі це ті, хто оновив свої облікові дані до 16 липня.

Адвокатка Таміла Алексик пояснює, що дані для повісток, ймовірно, були отримані з відкритих реєстрів, зокрема з «Дії». Вона також зазначає, що тепер повістки вважаються отриманими, навіть якщо їх не вручали особисто. Це прописано у Постанові Кабміну №560.

Гадаю, що першими будуть ті, хто оновив дані, бо інформація про них є в ТЦК та СП. Їх шукати не потрібно. А от інформацію про людей, які не оновили дані треба шукати, шляхом генерування інформації у «Дії», де багато хто зареєструвався, чи в інших реєстрах. Тобто тут ще потрібно, як то кажуть, напружитися і попрацювати, щоб виявити таких осіб… Якщо особа не отримала повістку особисто або її не було за місцем реєстрації, то вважається, що людина все одно отримала повістку. Саме це у найближчому майбутньому створить чимало проблем,

розповідає Алексик.

Нове правило передбачає, що належним підтвердженням оповіщення про виклик до ТЦК є:

  • Отримання поштового відправлення.
  • Відмова отримати лист з відповідною відміткою.
  • Відмітка про відсутність особи за адресою реєстрації.

Зміна порядку вручення повісток викликала побоювання у правознавців. Адвокатка зазначає, що особам можуть надсилати повістки за адресами, де вони вже не проживають, що ускладнить їхнє отримання. Це також створить прецеденти для масового оскарження таких повісток у судах.

Наприклад, чоловіку надсилають повістку поштою за місцем реєстрації, де він дійсно проживає. І ця людина зовсім не відмовляється отримувати повістку та прийти до ТЦК і СП. Але в момент надходження повістки чоловік знаходився у відрядженні і має офіційний документ, який це підтверджує. До речі, деякі відрядження, особливо міжнародні, можуть тривати місяць і більше. А після того, як людина повернеться з відрядження, вона дізнається, що її записали до списку «ухилянтів» з купою усіх відповідних проблем. Але ж тимчасова зміна місця проживання і службове відрядження — різні речі,

додала адвокатка.

Народний депутат Ігор Фріс підкреслює, що проблеми з врученням повісток можуть призвести до збільшення навантаження на судову систему та органи виконавчої служби. Він зауважує, що неотримані повістки можуть стати підставою для примусових викликів до ТЦК, обмеження прав громадян і накладення штрафів.

Нещодавно стало відомо, що буде, якщо вчасно не сплатити штраф від ТЦК.

Вийти з мобільної версії