Листівки з усього світу: у херсонському музеї відкрилася унікальна виставка «Херсон звідусіль»

Спогади про близьких.

19 Серпня 2024
2 хв читання
268 переглядів
У херсонському музеї відкрилася виставка Херсон звідусіль.

У Херсонському обласному краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття виставки «Херсон звідусіль», яка представляє листівки, надіслані херсонцями, що були змушені покинути рідне місто через повномасштабне вторгнення. На експозиції представлені кілька сотень листівок, що прибули з різних куточків світу, включаючи Японію, Австралію, США, Філіппіни, Південну Корею, Перу та інші країни, повідомляє NewDay.

На відкритті виставки місцева мешканка Емілія Хутковська поділилася своїм досвідом. Вона вибрала кілька листівок, підписала їх і відправила своїм родичам за кордон.

Одну листівку я взяла для своєї сестри. Вона в Німеччині знаходиться. А друга — для онука. Він у Відні проживає зараз і збирає різні такі українські символи і все, що стосується Херсона,

розповіла Емілія.

Виставка має інтерактивну частину — спеціальна поштова скринька дозволяє відвідувачам надсилати листівки своїм близьким, використовуючи вже підготовлені марки. Як розповіла виконуюча обов’язки директорки музею Ольга Гончарова, це нововведення надає можливість кожному додати свою частинку до проєкту «Херсон звідусіль».

Музей зробив такі листівочки — ось вони перед вами. Вони зі штампиком «Херсон звідусіль». Можна буде на виставці послати цю листівку своїм рідним або знайомим — є марки. Листівку можна покласти сюди і потім ми її виймаємо і відправляємо через нашу Укрпошту. Як писала одна з наших херсонок, яка прислала листівочку, ми як равлики розповзлися по всіх усюдах. У Херсоні майже не залишилося вікон як таких. У нас це — фанера, це OSB. І ми вирішили зробити нашу виставку саме на OSB, щоб воно поєднувало нас з тим, що є за межами музею,

повідомила Гончарова.

Ідея виставки належить голові громадської організації «Херсонське обласне відділення соціологічної асоціації України» Миколі Гоманюку. Він натхненний емоційною реакцією друга на листівку, яку той надіслав за кордон.

Найперша листівка, яка прийшла на нашу адресу, була від видатного херсонського українського поета та художника Анатолія Кичинського. Він сам зробив цю листівку і вона була першою, яка прийшла в цю поштову скриньку. Дуже приємно,

додав Гоманюк.

На виставці представлені як друковані листівки, так і ті, що були виготовлені власноруч херсонцями, зокрема роботи херсонських митців, таких як Катерина Білетіна і Олександр Танасюк, а також колажі від родини Храмцових, створені у Львові.

Проєкт «Херсон звідусіль» триває і має план продовжуватися до кінця року. Микола Гоманюк повідомив, що кожен учасник акції отримав листівку, створену дванадцятьма херсонськими художниками. 

Нещодавно Херсонська ОВА організувала захід з навчання мінній безпеці для дітей.

Вийти з мобільної версії