Олімпійські ігри в умовах терористичних загроз: як Франція запобігає атакам

Олімпійські ігри 2024 року у Парижі, Франція, зіштовхнулися з безпрецедентними загрозами безпеці.

29 Липня 2024
3 хв читання
409 переглядів

З огляду на зростаючі ризики терактів та можливі диверсії з боку ісламістів та агентів РФ, французька влада вживає посилених заходів для захисту учасників та глядачів, пише New Day. Президент Франції Еммануель Макрон особисто контролює ситуацію, спілкуючись із правоохоронцями та спецслужбами.

Для забезпечення безпеки на Олімпійських іграх у Парижі задіяно 45 тисяч поліцейських, близько 10 тисяч військових та співробітники спецслужб. Окрім цього, безпеку контролюють безпілотники, а снайпери розміщені на дахах ключових об’єктів. Нинішня Олімпіада проходить в умовах підвищеної терористичної загрози, особливо після затримання низки ісламістів, підозрюваних у плануванні терактів, та виявлення завербованих російськими спецслужбами диверсантів.

Паралізована залізниця

Церемонія відкриття Ігор була затьмарена масштабною диверсією на залізниці, що паралізувала атлантичну, північну та східну лінії. Атаки зачепили міжнародне сполучення, зокрема, поїзди Eurostar до Лондона. Через це довелося скасувати багато маршрутів, що вплинуло на 100 тисяч пасажирів, включаючи прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера. За словами міністра транспорту Франції Патріса Вергріта, диверсії були скоординованими та цілеспрямованими.

Співробітники SNCF і французькі жандарми оглядають місце ймовірного нападу на мережу високошвидкісної залізниці в Круазель, північна Франція, 26 липня 2024 року:

Фото Denis CHARLET / AFP

Французька прокуратура розпочала розслідування диверсій, однак винуватців поки що не знайдено. Існують підозри, що до атак можуть бути причетні іноземні сили. Офіційно не було зазначено, яка країна може стояти за цими діями, проте деякі джерела вказують на можливу причетність Росії. Нещодавно європейські спецслужби попереджали про ймовірні диверсії з боку РФ, що спрямовані на дестабілізацію ситуації в країнах Європи.

Провокації з російським слідом

Загрози з боку РФ не обмежуються лише диверсіями. Французька влада відхилила понад чотири тисячі заявок на акредитацію на Олімпіаду, зокрема росіян і білорусів, через побоювання щодо шпигунства й кібератак. Російські агенти намагалися влаштувати провокації та дезінформаційні кампанії, використовуючи фейкові ролики, створені за допомогою штучного інтелекту. Затримання підозрюваних росіян, серед яких і завербований ФСБ Кирил Грязнов, свідчить про серйозність загроз.

Попередження від Ізраїлю

Зростанням загроз з боку ісламістів під час Олімпіади занепокоєні й інші країни. У четвер, 25 липня, міністр закордонних справ Ізраїлю Кац надіслав своєму французькому колезі Стефану Сежурне лист-попередження про терористичну загрозу з боку Ірану під час Олімпійських ігор у Парижі. У листі йдеться про потенційні загрози “терористичних нападів” на спортсменів і туристів з боку груп, підтримуваних Іраном. “Дехто прагне зашкодити святковості цієї радісної події. На цей час у нас є оцінки потенційних загроз з боку іранських терористичних груп та інших терористичних організацій, спрямованих на здійснення терактів проти членів ізраїльської делегації та ізраїльських туристів під час Олімпійських ігор”, — написав Кац у листі. Джерело: Le Figaro.

Запобігти повторення Мюнхена-72

На фоні війни між Ізраїлем та ХАМАС, загрози терактів з боку радикальних ісламістів значно зросли. Франція вже стала мішенню для таких атак у 2015 році, і зараз влада несе посилену відповідальність за безпеку ізраїльських спортсменів. Франція запровадила розширену систему безпеки, щоб гарантувати безпеку Олімпійських ігор з 26 липня по 11 серпня. Усі ізраїльські спортсмени, які візьмуть участь в Олімпійських іграх 2024 року, отримають цілодобову особисту охорону, яку забезпечить елітна французька поліція, як усередині Олімпійського селища, так і коли вони залишатимуть комплекс, розташований на півночі Парижа.

Посилені заходи безпеки з перших хвилин відчули на собі і топпосадовці. Зокрема, через потенційну загрозу служби безпеки в аеропорту Парижа 40 хвилин не випускали з літака ізраїльську делегацію на чолі з президентом Іцхаком Герцогом. Тоді повідомлялось про підозрілу людину, яку виявили на даху.

Попри всі зусилля, Олімпіада в Парижі залишається під загрозою різноманітних атак. Французька влада намагається забезпечити максимальну безпеку учасникам та глядачам, але ризики залишаються високими. Глядачі та учасники Ігор сподіваються, що подальших інцидентів вдасться уникнути, і спортивні змагання пройдуть мирно.

Перегляньте також:

Українські плавчині виступили на Олімпійських іграх-2024: яке місце посіли;

Володимир Зеленський привітав українських спортсменів з початком Олімпіади.

Вийти з мобільної версії