Нове дослідження, засноване на аналізі даних із 14 попередніх робіт, проливає світло на потенційний вплив кави та чаю на ризик розвитку раку голови та шиї.
Про це повідомляє «NewDay з посиланням на Аcsjournals.
Цей тип онкологічних захворювань, що включає пухлини горла, гортані, носа, пазух і ротової порожнини, залишається сьомим за поширеністю у світі.
Ключові висновки дослідження:
-вживання більше чотирьох чашок кави на день знижує ймовірність розвитку раку голови і шиї на 17%;
-ризик раку ротової порожнини знижується на 30%, а горла – на 22;
-три-чотири чашки кави на день знижують ризик раку гіпофарингальної ділянки на 41%;
-кава без кофеїну також показала позитивний ефект, знижуючи ризик раку ротової порожнини на 25%.
Чай і його обмежений вплив:
Вживання до однієї чашки чаю на день пов’язане зі зниженням ризику раку гіпофаринксу та інших форм раку голови і шиї. Однак великі об’єми чаю (більше однієї чашки на день) можуть збільшувати ризик злоякісних пухлин гортані на 40%.
Зазначаэться, що бидва напої містять біоактивні компоненти, такі як антиоксиданти, протизапальні речовини та онкопротектори. Однак відмінності в їхньому хімічному складі та традиціях вживання можуть пояснювати різницю в результатах.
Автори підкреслюють, що дані про звички споживання напоїв варіюються залежно від регіону, що ускладнює однаковий аналіз. Також необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити причинно-наслідковий зв’язок і вивчити механізми впливу кави і чаю на тканини.
У разі чаю важливо враховувати обсяги його споживання, щоб мінімізувати потенційні ризики. Для остаточних висновків знадобиться більше даних, але вже зараз дослідження підкреслює важливість дієти і способу життя в профілактиці онкологічних захворювань.
Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що як розпізнати жовчнокам’яну хворобу: основні симптоми, коли потрібно звертатися до лікаря.
Немає коментарів. Будьте першим, хто прокоментує