Ультраперероблені продукти, які потребують мінімального пережовування, стали причиною серйозного занепокоєння серед науковців і стоматологів. Нещодавнє дослідження показало, що раціон, багатий на таку їжу, може сповільнювати розвиток щелеп у дітей. Вчені виявили, що у дітей, які постійно споживають м’які продукти, щелепні кістки розвиваються значно повільніше. Це може призводити до проблем із прикусом, утрудненого дихання та інших серйозних ускладнень, пише NewDay з посиланням на Dentystry.
Дослідження підтвердило, що пережовування твердої їжі сприяє формуванню кісткових структур і зміцненню м’язів обличчя. У той час як м’яка їжа не створює необхідного навантаження на м’язи та кістки. Вчені підкреслили, що м’який раціон сучасної дитини здебільшого не відповідає природним потребам організму. Зокрема, це явище поширене у країнах із західним стилем харчування, таких як США та Велика Британія.
Фахівці також відзначили, що стародавні мисливці-збирачі, які споживали переважно тверду їжу, мали значно міцніші щелепи та менше ортодонтичних проблем. Однак експерти з Британського ортодонтичного товариства наголосили, що проблема недорозвинення щелеп має комплексний характер. Вона пов’язана не лише з харчуванням, але й із генетичними особливостями, а також впливом зовнішніх факторів.
Стоматологи закликають звернути увагу на раціон дітей, збагачуючи його свіжими фруктами та овочами, що потребують ретельного пережовування. Проте наголошують, що це лише частина вирішення проблеми. Надмірне споживання ультраперероблених продуктів також створює інші ризики для здоров’я, серед яких зростання кількості випадків карієсу через високий вміст цукру.
Нагадаємо, раніше ми писали, чому перукарські процедури можуть бути небезпечними