Як багато росіян підтримують ядерний удар по Україні 

Підтримка ядерної ескалації в Росії зросла за останній рік, досягнувши рекордного рівня.

5 Липня 2024
2 хв читання
365 переглядів

Згідно з опитуванням, проведеним російським виданням «Левада-центром», більше третини росіян схвалюють ідею використання ядерної зброї у війні проти України, інформує NewDay. Зокрема, 10% респондентів «однозначно» підтримують застосування ядерної зброї, тоді як 24% — «скоріше підтримують». Це свідчить про збільшення частки прихильників ядерного удару на 5 відсотків за останній рік, що є рекордним показником за весь час повномасштабної війни.

Водночас 52% опитаних висловилися проти використання ядерної зброї, хоча ця частка зменшилася порівняно з квітнем 2023 року, коли проти виступали 56%.

Найбільше підтримують ядерну ескалацію російські пенсіонери, які довіряють інформації з телебачення та схвалюють діяльність Володимира Путіна. У віковій групі 55+ частка тих, хто схвалює ядерний удар, досягає 35%, а серед тих, хто черпає інформацію з телебачення — 41%.

Думка про те, що використання ядерної зброї не може бути виправдано, більш поширена серед молодих росіян (63% у віці 18-24 років), тих, хто вважає, що країна рухається неправильним шляхом (64%), тих, хто не схвалює діяльність Путіна (72%), а також тих, хто довіряє інформації з YouTube — 55%.

Пенсіонери та телеглядачі в Росії найбільше підтримують ядерну ескалацію.
Пенсіонери та телеглядачі в Росії найбільше підтримують ядерну ескалацію. Фото: levada.ru

Опитування також показало, що росіяни віком 55 років і старші частіше за інших підтримують злочинні дії російської армії в Україні. Крім того, 58% опитаних виступають за проведення мирних переговорів, тоді як 37% підтримують продовження війни.

Показово також, що дві третини росіян (65%) покладають відповідальність за загибель людей і руйнування в Україні на США та країни НАТО. Лише 6% вважають, що у цьому винна Росія.

Зазначимо, що у березні Путін заявив, що Росія з «військово-технічної точки зору» готова до ядерної війни. Ядерною зброєю диктатор також погрожував під час виступу на параді Перемоги у Москві 9 травня.

Нещодавно стало відомо, що Росія активно вербує підлітків на війну в Україні.

Вийти з мобільної версії