Франція передасть Україні винищувачі Mirage-2000 і підготує пілотів, – Макрон

Неочікувані позитивні новини для України надійшли з Франції.

7 Червня 2024
2 Mins Read
260 Views
Франція передасть Україні винищувачі Mirage-2000 і підготує пілотів, - Макрон

Еммануель Макрон, президент Франції, оголосив про плани надати Україні кілька винищувачів Mirage-2000-5 та забезпечити додаткову підготовку для українських військових в рамках нового етапу співпраці з Києвом, пише New Day.

Французький президент заявив про це під час інтерв’ю телеканалам BFMTV і TF1 увечері 6 червня, повідомляє “Європейська правда”.

Макрон підкреслив, що підтримка України у протистоянні російській агресії “означає запобігання домінуванню сили”, і уточнив, що це буде однією з основних тем його переговорів з президентом Володимиром Зеленським у п’ятницю.

“Завтра ми розпочнемо нову фазу співробітництва і оголосимо про передачу винищувачів Mirage 2000-5”, – сказав Макрон, додавши, що ці літаки допоможуть Україні захистити свою територію і повітряний простір.

Франція організує шестимісячні курси для підготовки українських пілотів, які почнуться цього літа, щоб навчити їх керуванню винищувачами Mirage 2000-5, повідомив Макрон.

Крім того, Париж надасть підтримку у навчанні української бригади чисельністю 4500 військовослужбовців, що, за словами Макрона, “не призведе до ескалації конфлікту”.

Майбутня зустріч у Парижі

У п’ятницю, 7 червня, в Парижі відбудеться зустріч між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Франції Еммануелем Макроном разом з іншими високопосадовцями.

Очікується, що під час цієї зустрічі будуть підписані дві угоди, що передбачають надання Україні 650 мільйонів євро у формі кредитів і грантів для підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, яка є ціллю російських атак.

Винищувачі Mirage-2000: що варто знати

Mirage-2000-5 є французьким багатоцільовим винищувачем, розробленим компанією Dassault Aviation. Цей літак відомий своєю маневреністю і здатністю виконувати широкий спектр бойових завдань, включаючи повітряні бої, перехоплення, розвідку та наземні удари. Озброєний сучасними ракетами “повітря-повітря” та “повітря-земля”, Mirage-2000-5 може ефективно захищати повітряний простір і підтримувати наземні операції. Введення в експлуатацію цих винищувачів значно підвищить обороноздатність українських військово-повітряних сил.

Exit mobile version