Чому Макрон розпустив парламент?

Президент Франції Емманюель Макрон розпустив національний парламент.

10 Червня 2024
1 хв читання
536 переглядів

Президент Франції Емманюель Макрон ухвалив рішення про розпуск Національних зборів та призначення дострокових парламентських виборів, які відбудуться 30 червня і 7 липня. Це рішення було прийнято у відповідь на значні політичні зміни у країні, особливо після останніх результатів виборів до Європарламенту.

Поразка “промакронівського” списку

На виборах до Європарламенту список, який підтримує Макрон, зазнав поразки, отримавши всього 15,2% голосів, що є значно нижчим результатом порівняно з попередніми виборами, де вони здобули 22,4%. Натомість праворадикальне “Національне об’єднання” отримало 31,5% голосів, ставши очікуваним лідером.

Відеозвернення та рішення Макрона

Емманюель Макрон звернувся до громадян у відеозверненні на соціальній мережі X, де заявив про необхідність знову надати вибір парламентського майбутнього країни громадянам. Президент підкреслив, що цей крок був зроблений після серії консультацій, передбачених статтею 12 французької Конституції.

Реакція на зростання популярності ультраправих

Макрон також зазначив, що результати виборів не можна ігнорувати, особливо в контексті зростання популярності ультраправих партій по всій Європі. Президент вважає, що це “не є хорошим для партій, які захищають Європу”, і висловлює занепокоєння з цього приводу.

Подальші кроки та очікування

Вже за кілька хвилин після звернення Макрон підписав указ про проведення нових виборів. Ці вибори стануть вирішальними в контексті майбутнього політичного ландшафту Франції та її ролі в Європейському Союзі, особливо на фоні зміцнення позицій ультраправих.

Вийти з мобільної версії