Російські ППО збили ракету, уламки впали на пляж Севастополя

В результаті удару по Севастополю в анексованому Криму загинуло п'ять осіб.

27 Червня 2024
2 Mins Read
175 Views
На пляж Учкуєвка в окупованому Криму обрушилися обломки ракети.

За інформацією “New Day“, в результаті удару по Севастополю в анексованому Криму загинуло п’ять осіб, повідомляють російські власті. Обломки ракет, збитих системами протиповітряної оборони (ППО), впали в кількох районах міста, зокрема, на пляжі. Серед загиблих, за даними призначеного Росією губернатора Михайла Развожаєва, троє дітей. За даними Міністерства охорони здоров’я РФ, постраждали 124 людини, зокрема 27 дітей.

В неділю на пляж Учкуєвка в окупованому Криму обрушилися обломки ракети. Чотири особи загинули, понад 150 отримали поранення. Спочатку Росія заявила, що збила український ATACMS. Однак згодом Москва відмовилася від цієї версії і звинуватила Київ у навмисній атаці. Експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке наводить аргументи проти цієї версії. З посиланням на кримський Telegram-канал Astra:

Аргументи експерта щодо атаки

Аналітик Юліан Рьопке надав детальний аналіз ситуації, який свідчить про невірогідність навмисної атаки на пляж. Основні аргументи включають:

  • Пляж знаходиться в 4 км на південь від військового аеродрому і в 3 км на північ від бази ВМФ. Раніше Україна відкрито заявляла, що об’єкти ЗС РФ у Криму стануть цілями атак і попереджала про небезпеку поїздок на півострів.
  • На пляжі знайдено уламки ракет зенітно-ракетного комплексу «Тор», що вказує на роботу російської ППО.
  • Кожен ATACMS містить 950 невеликих осколкових суббоєприпасів M74, призначених для завдання максимальної шкоди. Саме вони й розлетілися в усі сторони, коли ракету збили.
  • На кадрах видно, що більшість осколків падає в море не вздовж пляжу, а впоперек. Це означає, що ATACMS летів до іншої цілі, наприклад, на аеродром чи базу ВМФ, і був збитий на підльоті. На сам пляж упала лише невелика частина осколків. Якби ЗСУ навмисно атакували туристів ракетою ATACMS, шкода була б незрівнянно більшою.

Реакція влади та суспільства

Після інциденту російські власті швидко звинуватили Україну в навмисній атаці, що викликало хвилю обурення та страху серед місцевих жителів і туристів. Проте, зважаючи на аргументи експертів, стає зрозуміло, що падіння обломків на пляж Учкуєвка було випадковістю, спричиненою збиттям ракети в повітрі.

В попередніх випусках ми розповідали, що до Києва прибула Голова Бундесрату Мануела Швезіг: що робить колишній агент Кремля в Україні.

Exit mobile version