В Україні масово закриваються ФОПи та компанії

Чому бізнеси припиняють своє існування.

15 Липня 2024
2 хв читання
495 переглядів
За перше півріччя 2024 року майже 92 тисячі ФОПів та понад 1,5 тисячі компаній припинили свою діяльність.

В Україні за перше півріччя 2024 року спостерігається значне зростання кількості закритих фізичних осіб-підприємців (ФОП) і компаній порівняно з минулим роком. Це явище викликане комплексом економічних та політичних факторів, повідомляє NewDay.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової й митної політики Данило Гетманцев зазначив, що процес відкриття і закриття ФОП завжди був динамічним, особливо в умовах тривалої війни. 

ФОП виявляються більш стійкими і адаптивними до змін порівняно з великими компаніями, але багато з них стикаються з викликами, такими як часті перерви в електропостачанні. Число відкриттів нових ФОП значно перевищує кількість закриттів, що свідчить про поступове відновлення економічної активності,

розповів Гетманцев.

Фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк відмітив, що банкрутство і припинення не завжди являється суто негативним явищем для економіки. 

У 2022 та частково у 2023 роках власники й ФОПи часто не мали можливості юридично оформити закриття свого бізнесу, навіть якщо фактична бізнес-активність припинялася. Тому частина заяв на офіційне припинення діяльності у 2024 році є відкладеним попитом на юридичне оформлення припинення бізнесу, яке фактично сталося раніше,

коментує Корнилюк.  

Виконавча директорка Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Оксана Кузяків зазначила, що нинішня ситуація з ФОПами не є скороченням економіки, оскільки економіка скоротилася ще у 2022 році. За її словами, це значною мірою приведення юридичного статусу підприємств до фактичного стану справ.

4 липня 2024 року повідомлялося, що за перше півріччя в Україні було закрито майже 92 тисячі ФОПів, що на 54% більше порівняно з аналогічним періодом 2023-го. Також на 15% зріс показник закриття компаній — з початку цього року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств. Лідером за кількістю закритих ФОПів став Київ — понад 12 тисяч. У Харкові припинили діяльність 5,3 тисячі, 3,8 тисячі — в Одесі, 3,3 тисячі — у Дніпрі та 2,8 тисячі — у Львові.

Крім того, за перше півріччя понад 1,5 тисячі компаній припинили діяльність. Найбільше підприємств закрили у Києві — понад 200 одиниць.

Нещодавно стало відомо, що борги і кредити переходитимуть у спадщину.

Вийти з мобільної версії