Українці можуть безкоштовно здобувати вищу освіту за допомогою ваучера: як його оформити

Як громадянам скористатися можливістю безоплатної освіти.

27 Липня 2024
2 хв читання
332 переглядів
Соціально вразливі українці можуть отримати безкоштовну вищу освіту.

Частина українців із соціально вразливих категорій має можливість безкоштовно отримати вищу освіту завдяки новій програмі, що забезпечує ваучери на навчання. Про це інформує NewDay з посиланням на прес-службу Кабінету Міністрів України. 

Згідно з інформацією, випускники закладів професійної та передвищої освіти, що належать до соціально вразливих категорій (учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю), можуть отримати ваучер для безкоштовного навчання за однією зі 124 професій або спеціальностей, перелік яких затверджено Міністерством економіки України. Ваучер доступний для застрахованих осіб, тобто тих, хто працював і сплачував страхові внески, наприклад під час канікул або після навчання.

Щоб скористатися ваучером, особа повинна відповідати таким умовам

  • Бути застрахованою (працювала і сплачувала страхові внески);
  • Мати професійну, професійну вищу або вищу освіту;
  • Не бути зареєстрованою безробітною.

Сума ваучера не може перевищувати 30,280 гривень (10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Якщо вартість навчання перевищує цю суму, залишок оплачує сам громадянин або його роботодавець.

Як отримати ваучер

  1. Вибрати потрібну професію чи спеціальність зі списку, затвердженого Міністерством економіки України.
  2. Подати онлайн-заявку на сайті Державної служби зайнятості або звернутися до найближчого центру зайнятості.
  3. Надати заяву та пакет документів: паспорт, трудову книжку (або її дублікат), документ про освіту (або дублікат), реєстраційний номер платника податків, а також документи, що підтверджують статус ВПО, УБД або людей з інвалідністю.
  4. Протягом 5 робочих днів з моменту отримання позитивного рішення забрати ваучер у центрі зайнятості.
  5. Вибрати навчальний заклад, подати документи для вступу, використовуючи ваучер, укласти договір про навчання протягом 90 днів з дати отримання ваучера.

З початку року столична служба зайнятості видала 113 ваучерів. Найбільш популярними є спеціальності у сфері медсестринстві, психології, медицині, а також професії охоронника і водія.

Нагадаємо, що жителі Херсонщини мають отримають грошову допомогу.

Вийти з мобільної версії