Ціна на пальне в Україні зросте: НБУ надав прогноз

Акцизи й ослаблення гривні вплинуть на вартість.

10 Серпня 2024
1 хв читання
266 переглядів
НБУ прогнозує зростання цін на пальне

Національний банк України оприлюднив новий звіт, в якому прогнозує поступове, але невідворотне зростання цін на пальне в Україні. Основною причиною стане поступове підвищення акцизів до 2028 року, що наблизить українські ставки до європейських стандартів, повідомляє NewDay.

Згідно з прогнозами НБУ, зростання цін на пальне прискориться наприкінці 2024 року та на початку 2025 року. Це відбудеться через вичерпання запасів пального, а також через вплив підвищення акцизів і ослаблення гривні.

Наразі темпи зростання цін на пальне сповільнюються завдяки ефекту бази порівняння, пов’язаного з тогорічними податковими змінами, та наявності запасів пального, сформованих до підвищення акцизів. Проте цей ефект буде тимчасовим,

йдеться у звіті.

НБУ прогнозує, що зростання цін на пальне буде незначним — орієнтовно на 1-1,5 грн/л. Однак до 2028 року ціни можуть зрости на 8-9 грн/л через подальше підвищення акцизів. Крім того, на ціни на пальне в Україні впливають світові ціни на нафту й курси валют.

Раніше повідомлялося, що з вересня підвищення вартості пального буде майже непомітним, навіть після зростання акцизів. Однак автогаз може суттєво подорожчати.

Нагадаємо, що Словаччина погрожує зупинити поставки палива в Україну.

Вийти з мобільної версії