Україна та Словаччина підписали чотири важливі угоди: деталі співпраці

Денис Шмигаль і Роберт Фіцо уклали Протокол про реадмісію, Меморандум про співпрацю й інші важливі...

7 Жовтня 2024
1 хв читання
130 переглядів
За підсумками міжурядових консультації урядів України та Словаччини було підписано 4 документи.

7 жовтня 2023 року Україна і Словаччина підписали чотири ключові угоди, що сприятимуть розвитку співпраці між країнами в політичній, економічній, аграрній сферах та підтримці суверенітету України. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі, пише NewDay.

З боку Словаччини угоди укладав прем’єр Роберт Фіцо. Перший підписаний договір — Спільна декларація, яка охоплює низку важливих аспектів, серед яких:

  1. Посилення двосторонніх відносин і добросусідського співробітництва.
  2. Відзначено важливість підтримки територіальної цілісності України.
  3. Угоди передбачають реалізацію трьох основних проєктів, включаючи реконструкцію інтерконектора, модернізацію залізничного сполучення та вдосконалення прикордонної інфраструктури.
  4. Розвиток співпраці в багатьох галузях, включаючи економіку, енергетику, оборону, гуманітарні ініціативи, освіту й науку.

Серед підписаних документів — Протокол про реадмісію, який удосконалить алгоритм повернення громадян Словаччини та України до їхніх держав походження. Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти, що передбачає дорожню карту співпраці, включаючи підтримку українських студентів і вчителів у Словаччині, а також пряме співробітництво між навчальними закладами.

Крім того, було підписано Меморандум про співпрацю між аграрними міністерствами обох країн, що покликаний зміцнити співпрацю в аграрному секторі.

Нещодавно стало відомо, що Південна Корея надасть Україні пільговий кредит у розмірі 100 млн доларів.

Вийти з мобільної версії