10% земель Херсонщини залишаються непридатними для сільського господарства через мінування

Тисяча саперів працює над розмінуванням звільнених територій, очищено понад 335 тисяч гектарів.

9 Серпня 2024
1 хв читання
262 переглядів
10% земель Херсонщини залишаються непридатними для сільського господарства через мінування

На звільнених територіях правобережної Херсонщини триває масштабне розмінування, яке охопило вже понад 335 тисяч гектарів. Про це повідомляє сайт New Day з посиланням на Telegram-канал “Херсонська обласна військова адміністрація”.

До робіт із розмінування залучено понад 145 груп саперів, що працюють щодня. Крім того, допомагають оператори протимінної діяльності з восьми різних організацій. Проте, як зазначають у ОВА, через складну ситуацію з мінуванням, близько 10% земель правобережної Херсонщини все ще не можна використовувати для сільськогосподарських робіт. Про це в ефірі марафону “Суспільне” розповів Дмитро Юнусов, керівник департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА.

За словами Юнусова, ситуація поступово покращується. Лише від державних установ у розмінуванні залучено понад тисячу саперів, зокрема від ДСНС та національної поліції. Крім того, вже діє програма державної компенсації витрат на розмінування, за якою Херсонщина подала майже 20 заявок на розмінування близько 1,5 тисячі гектарів земель.

“Це лише перший етап. Ми спостерігаємо нормальний хід процесу розмінування. Проте наразі немає державних програм для рекультивації земель. Нашим першим завданням є визначення рівня забруднення ґрунтів та необхідних заходів для їх відновлення. Можливо, знадобиться переміщення ґрунту або консервація земель. Однак, вже за два-три роки ці землі можна буде використовувати для вирощування якісної продукції,” — зазначив Юнусов.

Також він повідомив, що Херсонська ОВА розробила механізм звільнення від плати за землю, яка була розмінована, але ще не придатна для використання. Це важливий крок для підтримки аграріїв, які прагнуть повернутися до роботи на своїх землях.

Читайте більше про наліт на Тендрівську косу: Розвідники знищили техніку, особовий склад і фортифікації окупантів.

Вийти з мобільної версії