У Чехії вимагають перевірки російських церков на зв’язки з владою РФ

Заборона російських церков в Україні привернула увагу чеських політиків.

23 Серпня 2024
2 хв читання
217 переглядів
У Чехії вимагають перевірки російських церков на зв'язки з владою РФ

Комітет з питань закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Чеської Республіки закликав уряд доручити розвідці перевірити православні церкви, що діють у Чехії. Причиною є занепокоєння, що ці церкви можуть бути використані для російських впливових операцій у країні. Про це повідомив голова комітету Павел Фішер після вівторкової наради, пише New Day.

У Чеській Республіці діють дві основні православні церкви: Російська православна церква під керівництвом патріарха Московського і всієї Русі та Православна церква в чеських землях і Словаччині. Першу з них очолює патріарх Кирило, який був внесений до національного санкційного списку через підтримку російської агресії проти України. За словами Фішера, ця церква в Чехії є філією організації, яка тісно пов’язана з російською державною владою.

Православна церква в Чехії та Словаччині офіційно незалежна від Російської православної церкви і має другу за чисельністю кількість православних вірян, яка зросла після прибуття біженців з України. Проте комітет застеріг, що з 2014 року її дедалі більше впливають особи, пов’язані з владними структурами Російської Федерації.

Комітет підкреслив, що свобода релігійного віросповідання та об’єднань не повинна використовуватися для просування нелегітимних впливів ворожої іноземної держави. “Ми переконані, що небажано, щоб Російська православна церква в Чехії або Православна церква в чеських землях були використані для впливу з боку Російської Федерації проти інтересів Чеської Республіки”, – зазначив Фішер.

На його думку, державні органи повинні вжити всіх законних заходів для усунення цієї загрози. Комітет рекомендував уряду доручити розвідці провести аналіз ситуації, а міністру культури перевірити, чи діють ці православні церкви в Чехії відповідно до закону.

“Міністр культури повинен підготувати правовий аналіз для реагування держави на можливі порушення, обхід або зловживання внутрішніми правилами церков і подати звіт відповідним установам”, – процитував Фішер рішення комітету.

Комітет також рекомендував, щоб міністр внутрішніх справ, за дорученням уряду, забезпечив, щоб Поліція Чеської Республіки приділяла належну увагу виявленню та розслідуванню можливої злочинної діяльності, пов’язаної з цими церквами.

Читайте також, щоб дізнатися, що саме пішло не так і чи вплине це на успіх фільму “Покинь, якщо кохаєш” з Блейк Лайвлі.

Вийти з мобільної версії