Укладено оборонну угоду з Британією: Україна взяла новий кредит на 2,5 млрд доларів

Договір передбачає закупівлю сучасного озброєння і військової техніки для посилення обороноздатності.

19 Липня 2024
1 хв читання
439 переглядів
Міністр оборони України та представники уряду Великої Британії підписують важливу угоду про оборонну підтримку на суму 2 млрд фунтів стерлінгів.

Україна та Велика Британія підписали важливу угоду про кредитну підтримку оборонних можливостей України. Про це повідомляє NewDay з посиланням на сайт президента. Згідно з угодою, Британія надасть Україні кредит у розмірі 2 млрд фунтів стерлінгів (близько 2,5 млрд доларів США) для фінансування потреб в обороні.

Основна мета угоди — посилення обороноздатності України шляхом закупівлі сучасного озброєння, військової техніки й інших засобів оборони відповідно до стандартів НАТО. Сума, на яку британські постачальники можуть укласти кредитні договори та контракти з Україною, ще не остаточна і може бути збільшена в майбутньому.

Як зазначили у Міністерстві оборони, завдяки цьому кредиту до 2026 року Сили оборони України зможуть забезпечити себе системами протиповітряної оборони, засобами радіолокації і ураження, а також отримати технології для часткового виробництва стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок і бронетехніки західного зразка.

Кредит надається на 15 років з можливістю продовження.

Через необхідність швидкого розвитку спроможностей і високу вартість оборонних проєктів Україна не може їх зараз профінансувати зі свого державного бюджету. Документ дасть змогу започаткувати українсько-британські проєкти у цій сфері,

коментує Офіс президента.

Нагадаємо, що наразі Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Великій Британії, де виступив на засіданні уряду та звернувся до прем’єр-міністра Кіра Стармера з проханням дозволити Україні удари далекобійною зброєю вглиб території Росії.

Нещодавно ми розповіли, чого очікувати Україні від нового прем’єра Британії.

Вийти з мобільної версії