Російські компанії почали активно шукати програмістів в Африці

Дефіцит кадрів в Росії змушує звертатися до фахівців з африканських країн.

1 Жовтня 2024
1 хв читання
96 переглядів
Російські компанії звертаються до африканських програмістів.

Російські IT-компанії все частіше звертаються до африканських країн у пошуках програмістів. Як повідомляє The Moscow Times, кількість вакансій для фахівців з таких країн, як Зімбабве, Камерун, Кенія, Алжир, Уганда, Лівія та Замбія, різко зросла, пише NewDay.

За даними видання, у Зімбабве кількість вакансій зросла у 17,6 раза, у Камеруні — у 11 разів, а в Кенії — у 10 разів. Для порівняння, у першому півріччі 2023 року в кожній з африканських країн було не більше 500 вакансій.

Це прагнення російських компаній пояснюється дефіцитом кадрів на фоні значної еміграції IT-фахівців після березня 2022 року, коли за кордон виїхало близько 170 тисяч айтішників. В умовах браку висококваліфікованих кадрів, російські компанії шукають дешевшу робочу силу в Африці, де програмісти готові працювати за зарплату в чотири-п’ять разів нижчу, ніж їхні російські колеги, які отримують від 700 тисяч рублів (близько 300 тисяч гривень) на місяць.

Більшість африканських програмістів є самозайнятими, що дозволяє їм отримувати високі доходи, працюючи над міжнародними проєктами. Це може стати привабливим варіантом для тих, хто не має високих навичок, але хоче заробити.

Крім того, російські оборонні підприємства також потребують нових кадрів, шукаючи десятки тисяч спеціалістів для роботи на своїх заводах. З огляду на ці потреби, активність на ринку праці в Африці лише зростатиме.

Нещодавно Путін вперше публічно зібрав Раду безпеки щодо ядерного стримування.

Вийти з мобільної версії