Сахара потопає: дощовий катаклізм стався вперше за десятиліття

У деяких частинах пустелі випало до 99 літрів опадів на квадратний метр.

9 Жовтня 2024
1 хв читання
131 переглядів

Після рясних злив, які не мали аналогів останні 30-50 років, частина пустелі Сахара опинилася під водою. Місцеві мешканці повідомляють, що блакитні лагуни з’явилися серед піщаних дюн та пальм, надаючи сильної вологи одній з найбільш посушливих регіонів світу, пише NewDay.

За інформацією APnews, в південно-східній частині Марокко, де опадів зазвичай випадає менше 250 міліметрів на рік, у вересні за два дні було зафіксовано рекордні кількості дощів. Зокрема, у селі Тагуніте, розташованому приблизно за 450 кілометрів на південь від столиці Рабат, випало понад 100 міліметрів опадів всього за добу.

Супутникові знімки NASA продемонстрували, як вода заповнила озеро Ірікі, яке залишалося висохлим протягом півстоліття. За словами Хусіна Юабеба з Генерального управління метеорології Марокко, подібні зливи можуть мати серйозний вплив на кліматичні умови регіону, спричиняючи підвищене випаровування і частіші штормові явища.

​​Пройшло від 30 до 50 років відтоді, як у нас випало стільки дощу за такий короткий проміжок часу, 

прокоментував Хусін Юабеб з Генерального управління метеорології Марокко.
Вода затопила піщані дюни: катастрофічні дощі в пустелі Сахара
Вода затопила піщані дюни: катастрофічні дощі в пустелі Сахара. Фото: Associated Press

Великі опади також призвели до серйозних наслідків. За останніми даними, внаслідок повеней у Європі загинуло понад 20 людей, а сільське господарство зазнало значних втрат. Уряд змушений виділяти кошти на екстрену допомогу фермерам.

Ці рясні дощі можуть стати порятунком для підземних водоносних горизонтів, які забезпечують водою пустельні громади. Однак залишається питання, чи зможуть вони компенсувати наслідки тривалої посухи, яка тривала шість років.

Нещодавно Європа зіткнулася з вторгненням африканських супермурах.

Вийти з мобільної версії