В Україні сильно подорожчав популярний овоч

Українські теплиці піднімають ціни.

24 Липня 2024
1 хв читання
294 переглядів
Через дефіцит тепличних овочів українці платять у 2,5 раза більше, ніж торік.

В Україні спостерігається значне зростання цін на тепличні огірки. За словами аналітиків проєкту EastFruit, однією з основних причин цього стала значна нестача продукції на ринку, повідомляє NewDay.

Станом на 19 липня, представники стаціонарних тепличних комбінатів продавали огірки за ціною від 25 до 50 грн/кг ($0,60-1,21/кг), що в середньому на 40% дорожче, ніж наприкінці попереднього робочого тижня. Виробники, які працюють із цілорічним циклом, збільшили вартість продукції через стабільний попит.

Учасники ринку підкреслили, що основною причиною зростання цін стало суттєве скорочення пропозиції овочів. Багато тепличних комбінатів вже завершили реалізацію огірків першого обороту, а з другим оборотом планують вийти не раніше середини серпня. Високий попит на тепличні огірки також підтримує ціни.

Аналітики додали, що продукція відкритого ґрунту не допомагає зняти навантаження на ринку тепличних овочів. Пропозиція цього тижня значно скоротилася через спекотну і суху погоду на більшій частині України.

Експерти зазначили, що ціна на тепличні огірки в Україні зараз в середньому у 2,5 раза вища, ніж у середині липня 2023 року. Ключові гравці ринку вважають, що компенсувати брак пропозиції коштом імпорту найближчими днями навряд чи вдасться, оскільки постачання наразі нестабільні та незначні.

Нагадаємо, за даними Держстату, станом на червень 2024 року зросли ціни на такі основні харчові продукти, як фрукти (10,4%), овочі (1,3%), риба і морепродукти (0,9%), цукор (0,6%) та хліб (0,7%).

Нещодавно стало відомо, яким пенсіонерам можна не платити за комуналку.

Вийти з мобільної версії