Влада прокоментувала блокування Telegram в Україні

Поки що немає підстав очікувати закриття месенджера, але така можливість існує.

7 Серпня 2024
2 хв читання
256 переглядів
Влада має технічну можливість блокування соцмереж, але наразі цього не буде

Українська влада має технічну можливість заблокувати популярний месенджер Telegram, але наразі цього не планує робити. Про це розповів голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв, повідомляє NewDay.

Ресурсів немає на регуляцію. І не буде. І можливості немає і не буде, бо це не в нашій юрисдикції. Це стосується будь-яких соцмереж. Що буде, якщо ми ніяк не будемо звертати уваги на ці загрози – не буде України. Тому що ні про яку інформаційну гігієну ми говорити не можемо,

відповідає Потураєв.

На запитання журналіста про те, як державні органи можуть реагувати на ситуацію, якщо немає ресурсу і можливості, Потураєв лаконічно відповів: «Відключати», як це було зроблено із «Вконтакте» та «Однокласниками». Він підкреслив, що є така «технічна можливість».

Це проблема, яка буде дорого всім коштувати, і тим хто цим користується, в першу чергу. Всі заплатять свою ціну. Ціна буде високою, і дай боже, щоб у нас вистачило, чим розрахуватися за ці помилки. Бо це все помилки. Коли у тебе 80% населення користується немодерованою соцмережею, причому принципово немодерованою, керівництво якої не вступає в комунікацію з твоєю державою, по якій достатньо доказів, що вона залишається афілійованою з Росією, під впливом російських спецслужб, це велика помилка, яка, повторю, буде дорого коштувати,

коментує депутат.

Він також запропонував розробити законопроєкт, «суть якому буде в тому, що або мережі чи платформи встановлюють діалог з українською державою, або держава їх просто закриває». Своєю чергою, це питання прокоментувала депутатка Ірина Констанкевич.

Закривати Telegram ніхто не буде, в Україні для цього немає законодавчої бази,

зазначила вона.

Тож українці можуть не хвилюватися, адже наразі немає підстав очікувати закриття соціальної мережі Telegram.

Нещодавно стало відомо, скільки разів можуть штрафувати за неоновлення даних і за яких умов забирають право на кермо.

Вийти з мобільної версії