Запорізька АЕС знову на межі блекауту

Відключення лінії електропередачі ставить під загрозу функціонування станції.

21 Жовтня 2024
1 хв читання
80 переглядів
Запорізька АЕС вкотре на межі блекауту

21 жовтня Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту через ворожі обстріли. Як повідомило Міністерство енергетики України, о 12:18 одна з двох ліній електропередачі, що з’єднує станцію з об’єднаною енергосистемою України, була відключена, пише NewDay.

Внаслідок цього Запорізька АЕС наразі живиться лише однією лінією електропередачі, що створює серйозні загрози для її безпечного функціонування. Міністерство наголосило, що в разі відключення станції від зовнішнього живлення, вона може зазнати повного блекауту, що підвищує ризик для радіаційної безпеки.

Щойно дозволить безпекова ситуація, енергетики зроблять усе можливе для відновлення лінії живлення ЗАЕС. Лише повернення Україні контролю над окупованою Запорізькою АЕС може гарантувати безпечну експлуатацію найбільшої в Європі атомної станції,

заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Варто зазначити, що це не перший випадок, коли ЗАЕС опиняється під загрозою блекауту. Раніше, 1 жовтня, станція вже пережила подібну ситуацію через російську атаку на магістральну підстанцію. Тоді енергетикам вдалося відновити лінію живлення.

Нагадаємо, що російські штурми зосереджені на трьох напрямках фронту.

Вийти з мобільної версії