В Україні планують ліквідацію МСЕК до 31 грудня

Шмигаль анонсує запровадження європейської моделі медико-соціальної експертизи.

22 Жовтня 2024
1 хв читання
44 переглядів
МСЕК планують ліквідувати наприкінці цього року

Президент України Володимир Зеленський оголосив про намір ліквідувати медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) до 31 грудня 2024 року. Це рішення було прийнято у рамках засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) 22 жовтня 2024 року, що стосувалося протидії корупційним схемам під час встановлення інвалідності, пише NewDay.

Зеленський дав розпорядження розробити законопроєкт, який передбачає ліквідацію МСЕК та запровадження нової системи оцінювання осіб з обмеженими можливостями. Президент вимагає, щоб відповідні зміни були внесені до Верховної Ради протягом місяця.

Розроблення і внесення на розгляд Верховної Ради України… у місячний строк законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження оцінювання особи з обмеженням повсякденного функціонування, розробленого з метою забезпечення невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, передбачивши, зокрема, ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року,

наголосив Зеленський, підкреслюючи важливість реформ у цій сфері.

Згідно з рішенням РНБО, протягом тижня мають бути створені робочі групи, які перевірять всі висновки про інвалідність, видані посадовим особам. Якщо виявляться порушення, ці рішення будуть переглянуті.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підтвердив, що замість МСЕК буде запроваджена нова цифрова модель, яка відповідатиме європейським стандартам. Він також доручив міністру охорони здоров’я підготувати всі необхідні нормативні документи до 1 листопада 2024 року для завершення реформи.

Нагадаємо, що в Україні розпочато новий етап у боротьбі з корупцією. Тому процедура складання іспитів на отримання водійських прав була значно ускладнена

Вийти з мобільної версії