Ціна на газ зросте вдвічі

Мораторій на підвищення тарифів під загрозою.

10 Липня 2024
2 хв читання
416 переглядів
Україна може зняти мораторій на підвищення тарифів на газ

Ціни на природний газ в Україні можуть зрости вдвічі у найближчі місяці, якщо буде знято мораторій на підвищення тарифів. Заборону може бути скасовано під тиском зовнішніх партнерів через дефіцит десятків мільярдів гривень у державному бюджеті, повідомляє NewDay.

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів для населення на природний газ, опалення та гарячу воду, запроваджений президентом Володимиром Зеленським з середини 2022 року. Мораторій передбачає відсутність підвищення цін до завершення воєнного стану і на шість місяців після нього. Однак ця заборона може бути достроково скасована.

Мораторій, за словами народного депутата і першого заступника голови Комітету з питань енергетики й житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, може бути знято через значний дефіцит у державному бюджеті. За його словами, підвищення тарифів можуть обґрунтувати як відповідність їх собівартості.

Припускаю, що уряд шукає якийсь варіант, щоб цю проблему обійти саме за рахунок підвищення. Але вони не будуть це називати підвищенням, вони будуть називати це приведенням тарифів до собівартості. Але з іншого боку, це суперечить закону. Тому я сам уважно спостерігаю за цим процесом. Поки що жодних таких спроб я не бачу. Зрозуміло, тому що уряду зараз головне подивитися на реакцію на підвищення тарифів на електроенергію,

коментує Кучеренко.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що ціна на природний газ може зрости до 9-9,5 гривень за кубометр. Це підвищення, своєю чергою, позначиться на вартості опалення та гарячої води.

Згідно з прогнозами, тарифи на природний газ для населення можуть збільшитися до 11-13 гривень за кубометр. Поступово ціни можуть сягнути 16 гривень за кубометр, що більш ніж удвічі перевищить поточні тарифи. Ціни на тепло і гарячу воду зростуть на 30-50% залежно від регіону. Проте точні терміни подорожчання поки що невідомі, незважаючи на плани реалізувати це ще 2023 року.

Нещодавно стало відомо, що борги і кредити переходитимуть у спадщину.

Вийти з мобільної версії