За результатами опитування Gradus Research, майже половина українців (49%) змінили свої харчові звички з початку повномасштабного вторгнення Росії. Особливо це стосується молоді віком від 18 до 34 років — тут показник сягає 54%. Основні причини змін — зростання цін на продукти, постійний стрес та наслідки військових атак, пише NewDay.
Серед респондентів 83% вказали, що стрес став основним фактором, який вплинув на їхнє харчування. Це призвело до таких наслідків — 49% харчуються нерегулярно, 42% вживають більше нездорової їжі, 41% мають знижений апетит і пропускають прийоми їжі. Водночас 19% опитаних зазначили, що почали більше вживати алкоголь.
Війна також суттєво змінила вибір продуктів — 64% опитаних стали обирати дешевші товари, 48% частіше готують вдома, а 59% віддають перевагу продуктам тривалого зберігання через часті блекаути. Половина респондентів також стали споживати холодні страви.
Життя у війні та досвід блекаутів зробили українських споживачів загартованими. Люди перебудовують свій режим харчування і адаптують звички. При цьому третина опитаних мають альтернативні джерела електроживлення, ще третина мають альтернативні засоби розігріву і приготування їжі. І лише 34% опитаних розглядають можливість виїзду з населеного пункту чи країни у випадку затяжних блекаутів,
зазначила Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.
Зокрема, найбільше економлять на кондитерських виробах (49%) і рибі з морепродуктами (48%). Водночас на базових продуктах, таких як хліб, олія, борошно та овочі, економлять лише 11% опитаних. Особливо це питання торкнулося людей віком від 56 років — 77% з них зізналися, що змушені економити на харчуванні.
Нагадаємо, що в Україну потрапили пляшки Coca-Cola з небезпечними частинками металу.