США і Китай не досягли угоди щодо плану завершення війни в Україні — Салліван

Радник президента США підкреслив, що будь-які дипломатичні ініціативи мають враховувати позицію самої...

31 Серпня 2024
1 хв читання
201 переглядів
Радник президента США і президент Китаю Сі Цзіньпін обговорили ситуацію в Україні, але не знайшли конкретного рішення.

Під час зустрічі в Пекіні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та президент Китаю Сі Цзіньпін обговорили ситуацію в Україні, але не змогли досягти конкретної угоди щодо плану завершення війни, пише NewDay.

Як повідомляється на сайті Білого дому, основною темою переговорів була можливість дипломатичних ініціатив для припинення війни. Китай, як і раніше, підкреслює необхідність мирного врегулювання конфлікту через дипломатичний шлях, однак Салліван зазначив, що Сполучені Штати дотримуються принципу «нічого про Україну без України». Це означає, що саме Україна має визначати, як їй проводити дипломатичні переговори та процеси.

Раніше повідомлялося, що Салліван відвідав Китай для обговорення потенційної зустрічі між президентом США Джо Байденом і президентом Китаю Сі Цзіньпіном, що має на меті зменшення розбіжностей між двома країнами.

Ми не дійшли до якогось конкретного плану щодо дипломатії, значною мірою тому, що Сполучені Штати дуже суворо дотримуються простої максими «нічого про Україну без України». Тож, зрештою, саме Україна має вирішити, як вона хоче продовжувати дипломатичні й переговорні процеси,

заявив Салліван.

Нагадаємо, що 23 травня Бразилія та Китай опублікували спільну заяву, закликавши до політичних переговорів для досягнення миру між Росією і Україною. Цей план, на відміну від попереднього китайського мирного плану, містить лише шість пунктів.

Президента Фінляндії Александр Стубб висловив думку, що Китай може відіграти ключову роль у встановленні миру в Україні, закликавши Пекін вплинути на Москву для припинення війни. Стубб також зазначив, що Глобальний Південь може мати важливу роль у цьому процесі.

Нагадаємо, що Китай запроваджує обмеження на експорт БПЛА і дронів. Через це Україна опиниться під тиском.

Вийти з мобільної версії