Путін став каталізатором розширення Євросоюзу — прем’єр Хорватії

Все більше країн прагнуть до вступу в ЄС після початку російської агресії.

30 Вересня 2024
1 хв читання
155 переглядів
Європейські столиці стають відкритішими до нових членів ЄС.

Володимир Путін став несподіваним каталізатором розширення Європейського Союзу, вважає прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович. У своєму інтерв’ю для Bloomberg TV він зазначив, що російське вторгнення в Україну у 2022 році суттєво змінило позицію європейських столиць щодо вступу нових країн до блоку, пише NewDay.

Цього року ЄС розпочав переговори з Україною і Молдовою про їхнє членство, а також з Боснією і Герцеговиною, що свідчить про прагнення зміцнити європейські позиції та протистояти російському впливу. Крім того, ще п’ять країн Західних Балкан перебувають на різних етапах вступу до ЄС.

За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зрушення в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню. У наступні п’ять років, особливо в рамках мандату нової Єврокомісії, буде цікаво спостерігати за тим, як кожна з них буде досягати прогресу і відповідати критеріям. Ми завжди готові підтримати прогрес наших сусідів. Ідея полягає в тому, щоб продемонструвати солідарність і підтримку України з боку групи країн, які мають багато історичних зв’язків з Україною та українським народом,

коментує Андрій Пленкович. 

Пленкович, який вже третій термін поспіль очолює уряд Хорватії, активно підтримує Україну у її боротьбі проти російської агресії. Невдовзі він планує провести саміт у Дубровнику за участю Президента Володимира Зеленського і лідерів країн Південно-Східної Європи.

Нещодавно з’явилась інформація про те, що Президент Зеленський готується до переговорів.

Вийти з мобільної версії