Другий Саміт миру не відбудеться в листопаді

Завершення тематичних конференцій наприкінці жовтня стане основою для формування мирного плану.

8 Жовтня 2024
1 хв читання
123 переглядів
Офіс президента України підтвердив, що саміт не відбудеться в листопаді.

Другий Саміт миру, раніше запланований на листопад, перенесено. Про це повідомила радниця глави Офісу президента України Дарія Зарівна. Вона зазначила, що в листопаді проведення саміту не планується, адже наразі тривають тематичні конференції, які завершаться наприкінці жовтня, пише NewDay.

Зарівна уточнила, що до кінця жовтня відбудеться остання тематична конференція з гуманітарних питань, яка зосередиться на звільненні військовополонених, цивільних заручників та поверненні дітей. Ці заходи стануть основою для формулювання мирного плану на Другому саміті.

У листопаді Другий саміт миру ще не відбудеться. Але все для його підготовки вже має бути готово. Поки що відбуваються тематичні конференції за кожним пунктом «формули», які закінчуються ухваленням комюніке. Головні положення цих комюніке стануть основою для майбутнього мирного плану Другого саміту,

підкреслила Зарівна.

Варто зазначити, що раніше президент Володимир Зеленський говорив про намір провести наступний саміт протягом кількох місяців після завершення першого. За інформацією Bloomberg, Україна планувала провести другий Саміт миру до листопадових виборів президента США, з залученням міжнародних партнерів.

Деякі країни вже висловили інтерес до участі в заході, в тому числі можливу участь Росії, що викликало різні реакції. Ексміністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Київ не прагне до прямих контактів з Москвою, і може використовувати посередницькі механізми.

Проте в російському Міністерстві закордонних справ вже заявили, що не планують брати участь у другому Саміті миру, назвавши його спробою реабілітації після «провалу» першого саміту у Швейцарії.

Нещодавно британське видання Financial Times опублікувало матеріал про можливий компроміс у відносинах між Україною і західними союзниками, який передбачає членство України в НАТО в обмін на «дипломатичне вирішення питання окупованих Росією територій». 

Вийти з мобільної версії