Індія стала другою за обсягами постачальницею підсанкційних товарів для Росії

Експорт підсанкційних товарів з Індії до Росії зріс до 95 мільйонів доларів.

12 Жовтня 2024
1 хв читання
125 переглядів
Зараз Індія є другим постачальником заборонених технологій для Росії

За інформацією Bloomberg, Індія різко вийшла на друге місце серед постачальників критично важливих технологій для Росії, незважаючи на санкції, що діють проти Москви. За даними посадовців у США та Європі, індійський експорт заборонених товарів, таких як мікрочипи, схеми й верстати, перевищив 60 мільйонів доларів у квітні та травні, що майже вдвічі більше порівняно з попередніми місяцями, пише NewDay.

У липні обсяги експорту зросли до 95 мільйонів доларів, що підкреслює зростаючу роль Індії в постачанні технологій для російського військово-промислового комплексу, близько п’ятої частини яких тепер надходять саме з Індії. Лідером у цьому сегменті залишається Китай.

Службовці США і Європейського Союзу неодноразово відвідували Індію, намагаючись переконати уряд зупинити експорт підсанкційних товарів. Декілька індійських компаній вже потрапили під санкції Заходу.

Водночас позиція Індії щодо війни залишається невизначеною. Прем’єр-міністр Нарендра Моді у серпні відвідав Київ, підкресливши бажання Індії відіграти роль у мирному врегулюванні конфлікту. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським Моді наголосив на необхідності мирних переговорів, зауваживши, що «серед гармат і бомб мирні переговори не можуть бути успішними». Незважаючи на це, Індія не підписала комюніке, що стосується «формули миру», на саміті у Швейцарії, організованому Україною.

Нещодавно речник ЄС заявив, що обстріли суден з українським зерном є атакою на глобальну продовольчу безпеку.

Вийти з мобільної версії