У ЄС заявили про безпрецедентне втручання Росії у вибори в Молдові

50,2% проголосували за європейський вектор розвитку.

21 Жовтня 2024
1 хв читання
79 переглядів
ЄС стурбований дестабілізаційними спробами Росії у Молдові.

21 жовтня під час брифінгу речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано повідомив про «безпрецедентне втручання» Росії у вибори та референдум у Молдові, які відбулися 20 жовтня. За його словами, Європейський Союз уважно спостерігав за спробами Росії дестабілізувати демократичний процес у країні, пише NewDay.

Стано зазначив, що втручання проявлялося в різних формах, починаючи з підкупу голосів і перевезення виборців автобусами і закінчуючи дезінформацією. 

Це голосування відбулося з безпрецедентними втручаннями та залякуванням з боку Росії і її проксі, спрямованими на дестабілізацію демократичних процесів у республіці Молдова. Це втручання відбувалося у багатьох формах, воно не розпочалося за кілька днів до голосування. Це все довгострокові зусилля, які ми спостерігали давно. Останні приклади — звинувачення у купівлі голосів, звезенні виборців, докази, які ми отримали від молдавської влади,

прокоментував Петер Стано.

Наразі в ЄС очікують на остаточні результати виборів та референдуму, який стосується євроінтеграції Молдови. За попередніми даними, більшість жителів країни (50,2%) підтримали європейський вектор розвитку.

Це довгострокова боротьба. У них немає обмежень. Ми, як Європейський Союз… поважаємо певні принципи, в тому числі закони, але Росія, її підлеглі й її проксі не поважають цього,

цитує речника ЄС Reuters.

У другий тур президентських виборів пройшли чинна президентка Майя Санду та її опонент Олександр Стояногло. Відповідно до даних Центральної виборчої комісії, Санду отримала 42,33% голосів, а Стояногло — 26,05%. Другий тур виборів президента Молдови заплановано на 3 листопада.

Нещодавно стало відомо, як лідери ЄС відреагували на «План перемоги» Зеленського.

Вийти з мобільної версії