Туреччина таємно заборонила експорт військових товарів до Росії після погроз США

Нова електронна митна система Анкари блокує постачання товарів, критичних для війни в Україні.

22 Жовтня 2024
1 хв читання
41 переглядів
заборона на експорт військових товарів до Росії.

Туреччина впровадила таємну заборону на експорт військових товарів до Росії після попереджень з боку Вашингтона про можливі наслідки, якщо Анкара не припинить торгівлю з Москвою. Як повідомляє Financial Times, посилаючись на неназвані джерела, ця ініціатива пов’язана з тиском, що здійснюється адміністрацією президента Джо Байдена, пише NewDay.

Останніми тижнями Туреччина оновила свої митні системи, щоб заблокувати експорт понад 40 категорій товарів американського походження, які вважаються критично важливими для ведення війни в Україні. Нова електронна митна система більше не дозволяє експортерам постачати ці товари.

За інформацією FT, про ці обмеження не оголошували публічно через «політичну чутливість», а також можливий вплив на цивільні товари, зокрема мікросхеми та системи дистанційного керування.

Вашингтон вже давно висловлює занепокоєння щодо можливого використання Туреччини як посередника для постачання військових товарів до Росії. У відповідь на цю ситуацію, адміністрація Байдена направила високопосадовців до Анкари, щоб переконати уряд Реджепа Таїпа Ердогана вжити необхідних заходів.

Наразі Китай залишається основним джерелом постачання товарів подвійного призначення для Росії. Нещодавно також повідомлялось, що Індія стала другою за обсягами постачальницею підсанкційних товарів для РФ.

Вийти з мобільної версії