Жіноча мобілізація: кому загрожує штраф за неоновлення даних

Обов'язковий військовий облік.

12 Липня 2024
1 хв читання
431 переглядів
За недотримання правил військового обліку жінкам загрожують штрафи від 17 тис. до 25,5 тис. грн.

В Україні триває мобілізація, тому деяких жінок зобов’язують стати на військовий облік і оновити свої дані в ТЦК. Порушення правил військового обліку під час воєнного стану може призвести до штрафів, повідомляє NewDay.

Юрист Андрій Корбецький пояснює, що відповідно до закону «Про військовий обов’язок та військову службу», жінки з медичною чи фармацевтичною спеціальністю повинні звернутися до ТЦК, де заведуть особову справу і направлять на ВЛК для визначення придатності до служби.

Вони мають бути придатними до проходження військової служби за станом здоров’я і віком. Норми не змінилися, але  жінки з вищевказаними спеціальностями зобов’язані зробити це без винятків,

зазначив юрист.

Корбецький також зазначає, що за порушення правил військового обліку жінкам загрожує штраф від 17 тис. до 25,5 тис. грн. Жінки, які вже стоять на обліку, повинні оновити свої дані, інакше вони ризикують отримати штраф та тимчасове обмеження на керування транспортом.

Юрист підкреслює, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані або залучені до робіт із забезпечення оборони держави лише добровільно. Медикині, які стануть на військовий облік, зберігають право на виїзд за кордон. Закон не вносив жодних змін щодо перетину кордону військовозобов’язаними жінками.

Нагадаємо, що тепер військовий квиток перевірятимуть на кордоні у всіх чоловіків.

Вийти з мобільної версії