Словаччина погрожує зупинити поставки палива в Україну

Slovnaft готова припинити постачання дизпального через заборону транзиту російської нафти.

29 Липня 2024
1 хв читання
385 переглядів
Slovnaft може припинити постачання дизпального, якщо транзит не відновиться

Словаччина може припинити постачання дизельного пального в Україну у разі, якщо Київ не перегляне свою заборону на транзит російської нафти через свою територію. Про це заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, повідомляє NewDay з посиланням на видання Dennik N.

Фіцо зазначив, що словацька компанія Slovnaft готова припинити постачання дизпального в Україну, якщо українська сторона не відновить транзит нафти російської компанії «Лукойл». За його словами, постачання зі Словаччини забезпечують приблизно десять відсотків від загального обсягу споживання дизельного пального в Україні.

Політик також повідомив, що нещодавно обговорював це питання з послом України в Словаччині Мирославом Кастраном. Фіцо підкреслив, що якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, Slovnaft не зможе продовжувати постачання дизельного пального.

Крім того, прем’єр-міністр Словаччини висловив думку, що Євросоюз має розглянути різні формати співпраці з Росією, щоб забезпечити себе необхідною сировиною.

Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, Slovnaft не продовжуватиме постачати в Україну дизельне паливо,

коментує Фіцо.

Нагадаємо, що минулого тижня Словаччина і Угорщина заявили про зупинку транзиту нафти компанії «Лукойл» через територію України. Російська компанія перебуває під санкціями України з 2018 року, проте нещодавно ці санкції були розширені й на транзит. Уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС і почали активно погрожувати Києву.

Вийти з мобільної версії