Чи потрібно повідомляти ТЦК про одруження і народження дітей

Відсутність повідомлення про зміни може вважатися порушенням, однак є виключення.

1 Серпня 2024
1 хв читання
458 переглядів
В Україні військовозобов'язані повинні повідомляти ТЦК про зміни в особистих даних упродовж семи днів після події.

В Україні військовозобов’язані мають особисто повідомляти Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) про будь-які зміни у своїх персональних даних, такі як одруження або народження дітей. Це необхідно зробити протягом семи днів після змін, повідомляє NewDay.

Про це заявила офіцерка сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського ТЦК та СП Лариса Козак в новому інтерв’ю. Вона зазначила, що відсутність повідомлення про зміни в даних може вважатися порушенням. Однак, згідно зі змінами до Кодексу України про адміністративні порушення, якщо Єдиний реєстр військовозобов’язаних отримує дані з інших реєстрів, які підтверджують зміни, особа може уникнути адміністративного стягнення.

Кожне неповідомлення про зміну даних можна розглядати як окреме порушення. Але змінами до Кодексу України про адміністративні порушення закріплено, якщо Єдиний реєстр військовозобовʼязаних підтягує інформацію з інших реєстрів, згідно з якими можна зробити висновок про зміну цих даних, то така особа не підлягає адміністративному стягненню. Якщо ми говоримо про людину, яка одружилась, але вчасно про це не повідомила, чи отримала освіту, то під час визначення накладення санкцій ТЦК має обов’язок перевірити, чи можна отримати інформацію без особистого повідомлення особи,

коментує Козак.

Наразі неможливо оновити дані дистанційно через електронний кабінет військовозобов’язаного, але планується введення такої можливості через мобільний застосунок, що дозволить зменшити потребу в особистих візитах до ТЦК.

Лариса Козак підкреслила, що Реєстр військовозобов’язаних вже отримує дані з інших центральних органів виконавчої влади, але ця інформація наразі є неповною. Важливо також зазначити, що ці правила не поширюються на дані з «Резерв+», для яких існують окремі норми.

Нещодавно Міноборони пояснили, чи розсилатимуть електронні повістки українцям.

Вийти з мобільної версії