Агентство Fitch знизило рейтинг України до обмеженого дефолту

Реструктуризація боргу.

15 Серпня 2024
1 хв читання
250 переглядів
Fitch повідомляє про зниження рейтингу України до обмеженого дефолту

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з рівня C до RD, що свідчить про обмежений дефолт. Це рішення було ухвалене після закінчення 10-денного пільгового періоду для виплати купона на єврооблігації 2026 року на суму 750 мільйонів доларів, який був запланований на 1 серпня цього року, повідомляє NewDay.

На офіційному сайті Fitch зазначено, що це зниження рейтингу є результатом невиконання зобов’язань за цими цінними паперами, що відповідає критеріям агентства щодо суверенного рейтингу та індивідуального рейтингу випуску порушеного боргу.

9 серпня уряд України офіційно розпочав процес реструктуризації непогашених суверенних єврооблігацій на суму 19,7 мільярда доларів, а також облігацій Укравтодору на 0,7 мільярда доларів, гарантованих державою. Запропоновані зміни включають значне скорочення термінів погашення боргу, зменшення основного боргу і відсотків, а також подовження строків погашення.

Fitch вважає, що успішне завершення процесу реструктуризації боргу сприятиме нормалізації відносин України з зовнішніми кредиторами. Після цього агентство перегляне довгостроковий рейтинг України у бік підвищення, що відобразить поліпшені перспективи обслуговування боргу.

Нагадаємо, що на початку серпня рейтингове агентство S&P Global також знизило кредитний рейтинг України до рівня «вибірковий дефолт» через невиплату купонів. Водночас прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про досягнення принципових домовленостей із Комітетом власників єврооблігацій щодо реструктуризації боргу, що має сприяти відновленню боргової стійкості країни.

Нещодавно ми також розповіли, чи загрожує Україні дефолт вже цього року.

Вийти з мобільної версії