Уряд звільнив Кулебу, Верещук та Коваля з їх посад

Верховна Рада продовжує реформувати уряд.

5 Вересня 2024
2 хв читання
146 переглядів
Верховна Рада ухвалила рішення про відставку Дмитра Кулеби, Ірини Верещук та Віталія Коваля

5 вересня Верховна Рада України з другої спроби ухвалила рішення про звільнення кількох високопосадовців, включаючи міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, віцепрем’єр-міністерку Ірину Верещук і голову Фонду державного майна Віталія Коваля. Це рішення стало частиною широкого процесу реформування уряду, повідомляє NewDay.

Засідання Ради розпочалося з розгляду відставки Дмитра Кулеби, який очолював Міністерство закордонних справ з березня 2020 року. Його відставка була підтримана 240 депутатами. Кулеба не з’явився на засідання перед голосуванням. Новим міністром закордонних справ призначений перший заступник Кулеби Андрій Сибіга. Кулеба, який був наймолодшим міністром закордонних справ в історії України, брав участь у проведенні міжнародних переговорів та організації саміту миру у Швейцарії.

Наступним питанням на порядку денному стало звільнення Ірини Верещук, віцепрем’єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Після того як голосування за її відставку не відбулося в перший день, у другій спробі 255 депутатів підтримали її усунення з посади. Верещук, яка працювала на цій позиції з листопада 2021 року, перейде на нову посаду в Офісі президента. Вона подякувала за підтримку й висловила вдячність своєму керівництву та команді.

Також з другої спроби було звільнено голову Фонду державного майна Віталія Коваля, який обіймав цю посаду після переходу з керівництва Рівненської області. Нова роль Коваля передбачає його призначення на посаду аграрного міністра. Депутати визнали його роботу ефективною і висловили сподівання на його подальші успіхи.

Додатково, Рада також ухвалила рішення про відставку міністра юстиції Дениса Малюськи та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна. Малюська, який очолював Міністерство юстиції з 2019 року, заявив, що його відставка є остаточним рішенням і він не планує підвищення. Камишін, в свою чергу, повідомив про можливе призначення на посаду заступника голови Офісу президента, відповідального за оборонну сферу. Нагадаємо, що Володимир Зеленський підтримав рішення Дениса Шмигаля перезавантажити Кабмін.

Вийти з мобільної версії