Висновки з Вімблдону напередодні Олімпіади 2024 в Парижі

Після Вімблдону тенісисти готуються до Олімпіади 2024 року в Парижі.

17 Липня 2024
3 хв читання
303 переглядів
Висновки з Вімблдону напередодні Олімпіади 2024 в Парижі

Ще один літній сезон на трав’яних кортах завершився після того, як останні чемпіони здобули свої нові титули на Вімблдоні в All England Club, пише сайт New Day. З фінальним Гренд Сламом перед початком олімпійського тенісного турніру в Парижі 2024 року, ось чотири висновки перед боротьбою за олімпійське золото.

Шок і здивування в жіночій сітці

Жіночий турнір на Вімблдоні був сповнений несподіванок. Після того як третя ракетка світу Аріна Сабалєнка знялася з Вімблдону через травму, багато хто передбачав легкий шлях до фіналу для інших топ-гравчинь.

Але перший раунд розпочався з великої поразки чинної чемпіонки Маркети Вондроушової. Шоста сіяна програла в двох сетах несподіваній суперниці, іспанці Джесіці Боузас Манейро.

Вондроушова не була єдиною відомою тенісисткою, яка програла гравчині без сіяного статусу. Перша ракетка світу Іга Свьонтек, чемпіонка Відкритого чемпіонату Франції 2024 року, поступилася в третьому раунді казахстанській тенісистці Юлії Путінцевій з рахунком 6-4, 6-3.

Друга сіяна Коко Гауфф також зазнала поразки в четвертому раунді від своєї співвітчизниці та членкині олімпійської збірної США з тенісу, Емми Наварро.

Зрештою, чемпіонкою Вімблдону стала чеська тенісистка Барбора Крейчикова, посіяна під номером 31 з 32 сіяних на турнірі. Крейчикова не без власних досягнень – вона вже вигравала Відкритий чемпіонат Франції 2021 року як несіяна гравчиня, але навіть її успіх на Вімблдоні став для неї несподіванкою.

“Ніхто не вірить, що я дійшла до фіналу. І я думаю, ніхто не повірить, що я виграла Вімблдон,” сказала Крейчикова під час післяматчевого інтерв’ю. “Я досі не можу повірити. Це неймовірно.”

Алькараз вогненний

Зі своїм другим виграним Вімблдоном і другим Гренд Сламом цього року, Карлос Алькараз перебуває в бойовій формі напередодні свого олімпійського дебюту. Алькараз переміг Новака Джоковича з рахунком 6-2, 6-2, 7-6 (4) у фіналі чоловічого одиночного розряду на Вімблдоні, щоб забезпечити свій четвертий загальний титул Гренд Сламу. Джокович і Алькараз зустрічалися п’ять разів до фіналу, і з трьома перемогами Джоковича проти двох Алькараса, серб міг легко бути фаворитом.

Але третя ракетка світу Алькараз був у відмінній формі та домінував над сербом, здобувши 42 переможні удари на шляху до перемоги.

Іспанець, який збирається грати в чоловічому одиночному розряді, а також у чоловічому парному розряді разом із дворазовим олімпійським чемпіоном Рафаелем Надалем, безсумнівно, є фаворитом на завоювання золота і своєї першої олімпійської медалі в Парижі.

Вперед, Італія!

All England Club міг би називатися Total Italian Club цього року на Вімблдоні, оскільки троє італійців зробили захоплюючі, глибокі пробіги в Лондоні.

На чоловічій стороні, перша ракетка світу Яннік Сіннер дійшов до чвертьфіналу, перш ніж програти п’ятій сіяній, Даніїлу Медведєву, у неймовірному п’ятисетному матчі.

Але найглибший пробіг італійця на Вімблдоні цього року належить двадцять п’ятому сіяній, Лоренцо Музетті.

Італієць попрощався з топ-американцем Тейлором Фріцом у п’ятисетному чвертьфіналі, перш ніж програти майбутньому фіналісту Джоковичу в трьох сетах у півфіналі.

Глибокі пробіги Сіннера і Музетті знаменують перший випадок в історії, коли кілька італійців досягли останньої вісімки на Вімблдоні, причому Музетті став лише сьомим італійцем в історії, який вийшов у чвертьфінал.

Найуспішнішою італійкою на Вімблдоні цього року була сьома сіяна, Жасмін Паоліні. Паоліні дебютувала на ІТФ-турі в 2011 році і провела понад десятиліття, збираючи очки та піднімаючись у рейтингах. У 2019 році вона нарешті увійшла до топ-100, а в наступні роки поступово піднімалася. До цього року 28-річна тенісистка жодного разу не досягала успіху після четвертого раунду на жодному Гренд Сламі. Але 2024 рік, здається, її рік. У травні вона стала фіналісткою Відкритого чемпіонату Франції, а тепер досягла свого найкращого результату на Вімблдоні, де програла Крейчиковій у фіналі.

Чи зможе Джокович повернути свою гру?

Як володар найбільшої кількості титулів Гренд Сламу в історії, Джокович вже має видатну кар’єру. Але серб все ще не має олімпійської золотої медалі у своїй колекції трофеїв.

Фінал чоловічого одиночного розряду на Вімблдоні показав, що семиразовий чемпіон All England не був у найкращій формі проти Алькараса. Він програв у трьох сетах, і тепер пара, яка зустрічалася шість разів, має рівну кількість перемог і поразок. Прихід нової генерації тенісистів може означати, що зміни у верхівці рейтингу остаточно настали, коли молоді гравці починають витісняти старшу гвардію.

Олімпійські ігри в Парижі будуть п’ятою появою Джоковича – і, можливо, останньою. У 37 років він знаходиться на завершальному етапі своєї кар’єри. Його найкращий олімпійський результат був під час дебюту в 2008 році, коли він здобув бронзову медаль. Відтоді серб не виграв жодної медалі, і часу для цього залишається все менше. Джоковичу доведеться подолати багато труднощів перед Парижем. У червні він переніс операцію на коліні, і його виступ на Вімблдоні не відображав форму олімпійського чемпіона. Чи зможе Джокович повернути свою гру вчасно до Олімпіади?

Нагадаємо, що Іспанія стала чемпіоном Євро-2024, перемігши Англію з рахунком 2:1.

Вийти з мобільної версії