Масляна — це не лише час проводів зими, а й нагода насолодитися традиційними стравами, пише NewDay. Головною з них, безсумнівно, є млинці, які символізують сонце та тепло. Цьогоріч Масляна триватиме з понеділка, 24 лютого, до неділі, 2 березня 2025 року. Пропонуємо вам добірку найсмачніших рецептів млинців, які чудово доповнять святковий стіл.
Млинці на дріжджах
Інгредієнти:
- 400 г пшеничного борошна
 - 2-3 склянки молока
 - 2 яйця
 - 2 ст. л. вершкового масла
 - 20 г дріжджів
 - 1 ч. л. цукру
 - дрібка солі
 
Приготування:
- Трішки підігрійте молоко та розведіть у ньому дріжджі, додайте цукор, сіль, яйця та вершкове масло. Добре перемішайте.
 - Додайте борошно і знову ретельно перемішайте, щоб уникнути грудочок. Тісто має бути рідким та однорідним.
 - Залиште тісто підходити на 30-40 хвилин.
 - Після цього додайте залишок молока, трохи підігрійте.
 - Випікайте тонкі млинці на сковороді протягом 1,5 години, поки вони не набудуть золотистого кольору.
 
Млинці на кефірі
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
 - 2 ст. л. цукру
 - 1,5 ч. л. солі
 - 2 яйця
 - 350-400 мл кефіру
 
Приготування:
- Перемішайте борошно з цукром і сіллю. Введіть збиті яйця, поступово додавайте кефір і перемішуйте, поки не зникнуть грудочки.
 - Якщо тісто вийшло густим, розведіть його ще кефіром або теплою кип’яченою водою до рідкої консистенції.
 - Випікайте млинці на сильному вогні до появи золотистої скоринки.
 
Тонкі млинці
Інгредієнти:
- 600 г пшеничного борошна
 - 5 курячих яєць
 - 1 л молока
 - 1 ст. л. цукру
 - 1 ч. л. солі
 - 50 мл рафінованої соняшникової олії
 
Приготування:
- Збийте яйця в глибокій мисці. Влийте половину молока та добре перемішайте.
 - Додайте цукор і сіль, стежте, щоб кристали повністю розчинилися.
 - Поступово додавайте борошно, постійно перемішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
 - Долийте решту молока та перемішайте до консистенції рідкої сметани.
 - Додайте олію та ще раз перемішайте. Випікайте млинці з обох боків до легкої золотистості.
 
Поради для ідеальних млинців:
- Температура інгредієнтів: використовуйте продукти кімнатної температури для кращого змішування.
 - Сковорода: вибирайте товстодонні сковороди або спеціальні млинцеві.
 - Жарка: перший млинець часто йде на пробу, тому не турбуйтеся, якщо він не вдасться ідеальним.
 - Змащування: для смаження можна використовувати шматочок сала або олію, щоб млинці не прилипали.
 
Нагадуємо, раніше ми писали про те, чому регулярне споживання йогурту може бути корисним для кишечника