Підрив газопроводів «Північний потік»: Німеччина отримала ордер на арешт українця

З'явилися нові деталі розслідування.

14 Серпня 2024
2 хв читання
294 переглядів
«Північний потік» — ордер на арешт видано на Володимира Ж.

Майже через два роки після вибухів на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2» у Балтійському морі прокуратура Німеччини видала ордер на арешт підозрюваного. Як повідомляють видання ARD, Tagesschau, Süddeutsche Zeitung (SZ) і Die Zeit, ордер було видано на українця Володимира Ж., дайвера, який, за даними слідства, останнім часом міг перебувати в Польщі, пише NewDay.

Разом з Володимиром Ж. в розслідуванні фігурують ще двоє підозрюваних, також громадяни України, серед яких є жінка. Зазначається, що ці особи, ймовірно, брали участь у вибухах як водолази, які встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

Вибухи на «Північних потоках» сталися 26 вересня 2022 року, коли сейсмічні станції в Данії, Швеції та Німеччині зафіксували підземні поштовхи, а оператор газопроводу Nord Stream зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі, що з’єднує Росію з Німеччиною. Після цього над Балтійським морем були помічені величезні бульбашки газу метану. Пізніше стало відомо, що на трьох із чотирьох ниток газопроводів «Північний потік» і «Північний потік-2» сталися вибухи, що серйозно пошкодило важливу енергетичну інфраструктуру Європи.

Німеччина, Данія та Швеція розпочали розслідування, однак інформації про його результати було дуже мало. Швеція і Данія завершили свої розслідування у лютому 2024 року, зазначивши, що їх юрисдикція не поширюється на міжнародні води.

Німецькі журналісти, зокрема ARD, SZ і Die Zeit, дослідили обставини вибухів і виявили можливу причетність яхти «Андромеда», орендованої на німецькому острові Рюген групою осіб, серед яких були українці. Згідно з їхніми даними, білий фургон, що перевозив водолазне обладнання, потрапив на радар за перевищення швидкості на Рюгені та, як з’ясувалося, водій фургона впізнав Володимира Ж. серед осіб, які користувалися цим транспортом.

Прокуратура Німеччини підтвердила, що ордер на арешт Володимира Ж. був виданий у червні цього року. Німецькі правоохоронці звернулися до польських колег із європейським ордером на арешт. Проте польська влада не затримала підозрюваного, оскільки він, за даними джерел, покинув Польщу і повернувся в Україну на початку липня. Причини, чому польська влада не відповіла на запит Німеччини, залишаються невідомими.

Що стосується інших підозрюваних, то німецькі слідчі звернули увагу на подружжя, яке керує дайвінг-школою в Україні, де Володимир Ж. нібито працював інструктором. Однак ці особи, за їхніми словами, не мають прямого зв’язку з диверсією.

Як повідомила газета The Washington Post, у розслідуванні згадувався колишній український розвідник Роман Червінський, якому приписували координування атаки на газопроводи «Північний потік». Проте Червінський категорично заперечує свою причетність і називає всі спекуляції навколо його участі в атаці частиною російської пропаганди, без будь-яких реальних підстав.

На даний момент жодних прямих доказів причетності України як держави до вибухів не виявлено. Як зазначають журналісти, президент України Володимир Зеленський і глава військової розвідки Кирило Буданов публічно заперечили причетність України до інциденту.

Нагадаємо, що керівника Антимонопольного комітету підозрюють у незаконному збагаченні на понад 56 млн грн.

Вийти з мобільної версії