Туреччина приєднується до блока Путіна: чому Ердоган хоче стати членом БРІКС

Ердоган орієнтується на нові економічні можливості в рамках БРІКС.

3 Вересня 2024
2 хв читання
181 переглядів
Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС

Туреччина офіційно подала заявку на приєднання до БРІКС, відзначаючи новий етап у своїй зовнішньополітичній стратегії. Як повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімні джерела, ця ініціатива є реакцією на відсутність прогресу у спробах Туреччини приєднатися до Європейського Союзу, пише NewDay.

Згідно з інформацією, яку надали джерела, Туреччина прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників. Під керівництвом президента Реджепа Таїпа Ердогана країна намагається адаптуватися до зміни геополітичного ландшафту, де центр тяжіння переміщується від розвинутих економік до нових економічних потуг.

Подача заявки на приєднання до БРІКС також є реакцією на розчарування відсутністю результатів у довготривалих зусиллях щодо інтеграції з ЄС, а також на розбіжності з іншими членами НАТО після того, як Туреччина зміцнила зв’язки з Росією після її вторгнення в Україну у 2022 році.

Видання зазначає, що Міністерство закордонних справ Туреччини та адміністрація президента відмовилися коментувати ситуацію. Однак, можливе розширення БРІКС може бути обговорене на саміті, який відбудеться в російській Казані з 22 по 24 жовтня. Окрім Туреччини, до складу нових кандидатів на приєднання входять Малайзія, Таїланд. Азербайджан також нещодавно повідомив про вступ до цього блоку.

БРІКС, що позиціонує себе як альтернатива Світовому банку і Міжнародному валютному фонду, надає можливості для фінансування через свій банк розвитку і розширення політичних і торгових відносин.

Президент Ердоган та його Партія справедливості й розвитку довгий час критикують західні країни за перешкоджання в створенні самодостатньої оборонної промисловості та сильної економіки Туреччини. Ердоган також неодноразово закликав до реформування Ради Безпеки ООН і висловлював зацікавленість у приєднанні до Шанхайської організації співпраці, створеної Росією і Китаєм як альтернативи НАТО.

Нам не потрібно вибирати між Європейським Союзом і Шанхайською організацією співпраці, як стверджують деякі люди. Навпаки, ми маємо розвивати наші відносини як з цими, так і з іншими організаціями на основі взаємовигідних результатів,

говорив Ердоган.

Туреччина бачить у приєднанні до БРІКС можливість покращити економічне співробітництво з Росією і Китаєм, а також стати важливим торговим каналом між Європою та Азією. Крім того, адміністрація Ердогана намагається залучити інвестиції китайських виробників електромобілів, що може використати переваги митного союзу Туреччини з ЄС для розширення доступу на ринок.

Голова МЗС Туреччини Хакан Фідан нещодавно зазначив, що Туреччина активно працює над відновленням переговорів про членство в ЄС, яке залишається «стратегічною метою».

Нагадаємо, що суд Гааги вимагає заарештувати Путіна в Монголії.

Вийти з мобільної версії