ЗАЕС атакована російськими дронами

Безпілотники напали на підстанцію неподалік ЗАЕС, спричинивши лісові пожежі та поранення працівників.

4 Липня 2024
1 хв читання
268 переглядів
Експерти МАГАТЕ зафіксували густий дим та вибухи з боку розподільчого пристрою підстанції ЗАЕС.

Безпілотні літальні апарати атакували підстанцію неподалік Запорізької атомної електростанції, що спричинило серйозні наслідки для персоналу та інфраструктури, пише NewDay.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. За його словами, в результаті атаки постраждали працівники ЗАЕС, а також виникли лісові пожежі. 

Ці неодноразові атаки безпілотників становлять загрозу ядерній безпеці й життю людей і мають бути припинені,

зазначив Гроссі.

В день інциденту експерти МАГАТЕ побачили густий дим і почули вибухи з боку розподільчого пристрою. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС, тому наслідків для неї не було. Зазначається, що єдина лінія електропередач 750 кВ, яка залишилася на станції, досі постачає електроенергію, необхідну для охолодження шести реакторів під час «холодного зупину», а також для інших важливих функцій.

Крім того, поблизу міста Енергодар від 10:40 ранку зафіксували три удари БпЛА. Влучання в одну з електричних підстанцій призвело до поранення восьми працівників, одному з яких знадобилася медична допомога.

Ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з’єднувальну лінію. Як результат, підстанція «Радуга», яка постраждала, наразі виведена з ладу, але Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію,

додає він.

На даний момент розслідування триває, а влада закликає до негайного припинення атак поблизу електростанції для забезпечення безпеки регіону.

Нагадаємо, нещодавно уламки російської ракети впали на пляж Севастополя.

Вийти з мобільної версії