Як зміняться правила перетину кордону чоловіками після 17 липня. Нові жорсткі вимоги на кордоні

Новий етап мобілізації.

16 Липня 2024
1 хв читання
537 переглядів
З 17 липня чоловіки від 18 до 60 років повинні пред'являти військово-облікові документи на кордоні.

З 16 липня в Україні розпочинається новий етап мобілізації. Цього дня закінчується термін для військовозобов’язаних, призовників та резервістів, протягом якого вони повинні були уточнити свої військово-облікові дані. NewDay повідомляє про головні зміни й важливі норми чинного законодавства, що набувають чинності після 16 липня.

З 17 липня під час перетину кордону України прикордонники вимагатимуть військово-обліковий документ у всіх чоловіків віком від 18 до 60 років. Це нововведення підтвердив речник Державної прикордонної служби, полковник Андрій Демченко.

Ось найважливіші деталі нових правил перетину кордону:

Правило діятиме з 00.00 17 липня. З цього моменту всі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перетинають державний кордон на виїзд, повинні мати при собі військово-облікові документи.

Типи документів. Можна надавати як паперовий, так і електронний військово-обліковий документ. Електронний документ можна згенерувати за допомогою QR-коду в додатку «Резерв+», і він має таку ж юридичну силу, як і паперовий.

Відмова у виїзді. Прикордонники відмовлятимуть у перетині кордону, якщо військово-обліковий документ відсутній.

Реєстр «Оберіг». Ще однією підставою для відмови у виїзді буде наявність інформації в реєстрі «Оберіг» про розшук особи Національною поліцією. У таких випадках будуть викликати співробітників поліції.

Відстрочка та виключення з військового обліку. Особи, які мають відстрочку від призову або виключені з військового обліку за станом здоров’я, для виїзду за кордон повинні пред’явити актуальні військово-облікові документи, що підтверджують відстрочку або виключення.

Категорії осіб, яким дозволено виїзд з України, наразі залишаються незмінними згідно з чинними правилами перетину кордону громадянами України.

Нещодавно стало відомо, що чоловіків, які не оновили дані, оголошуватимуть у розшук.

Вийти з мобільної версії